Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. Novembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1 Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 2. 11. 2020 opravljenih 4.587 testiranj in potrjenih 1.176 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,63 odstoten, kar je več kot prejšnji dan (24,82). V bolnišnicah se zdravi 925 oseb, od tega jih je 146 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 24 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 11. 2020 vključenih 1658 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2 Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je komuniciral s predstavniki regijskih štabov Civilne zaščite (CZ). Usklajeval je pomoč pri zagotavljanju materialno-tehničnih sredstev za upravičence.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pomagajo predvsem pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov na javnih krajih, igriščih in športnih površinah. Občine pomagajo pri zagotavljanju zaščitnih sredstev, prav tako nabavljajo dodatna.

Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v ustanovah, kjer število okuženih še vedno narašča, ter iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte. Poteka tudi delitev dodatnih količin vodikovega peroksida za razkuževanje.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.23 so pod Skuto v Kamniških Alpah trije planinci obtičali v steni. Posredovali so pripadniki Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ki so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske (SV) rešili nepoškodovane planince in jih prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 14.09 je na motokros progi pri Grahovem v občini Cerknica padel motorist. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerknica, ki so zavarovali mesto dogodka, izvajali požarno varovanje ter pomagali ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.18 je v podjetju na Tovarniški cesti v Logatcu prišlo do delovne nesreče, kjer si je delavec poškodoval nogo. Poškodovanega delavca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Logatec.

Ob 13.46 so v Burnikovi ulici v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana posredovali, kjer je med izvajanjem gradbenih del betonska plošča padla delavcu na nogo. Delavec je bil med dogodkom v gradbeni jami oziroma v betonski luknji globine 3 metre. Gasilci GB Ljubljana so delavca skupaj z reševalcem oskrbeli, mu imobilizirali nogo in ga z nosili iznesli iz jame do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 15.06 se je železniški postaji v Sežani, na gozdarskem tovornjaku, zlomilo dvigalo pri čemer je padel tudi upravljalec dvigala. Posredovali so gasilci Zavod za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so na kraju nudili tehnično pomoč izvajali požarno varovanje ter pomagali ekipi NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Oseba je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.24 je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora s helikopterjem SV poletela v Topolšico, občina Šoštanj, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.09 je poletel helikopter SV v SB Murska Sobota, od koder je v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujnem medicinske pomoči (HNMP) prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.18 je v naselju Ljubija, občina Mozirje, poltovornjak zapeljal s cestišča in se prevrnil na bok. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Ob 13.29 je na Celjski cesti v Laškem prišlo do prometne nesreče, kjer sta trčili dve osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Laško in Poklicna gasilska enota (PGE) Celje, ki so kraj zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP pri iznosu ponesrečenca, odklopili akumulatorja ter posuli vozišče z vpojnimi sredstvi. V prometni nesreči se je ena oseba telesno poškodovala.

Izpostava Maribor

Ob 16.25 so v naselju Ihova v občini Benedikt posredovali gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona, kjer sta trčili dve osebni vozili. Ena oseba se je v nesreči poškodovala. Gasilci so zavarovali kraj prometne nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, posipali iztekle tekočine in počistili del cestišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.49 je med naseljema Murska Sobota in Bakovci prišlo do prometne nesreče, v kateri sta trčili dve osebni vozili. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Zanju so poskrbeli reševalci NMP Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so požarno varovali kraj dogodka, posuli in počistili iztekle tekočine ter pomagali reševalcem.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.15 so v naselju Gabrje, občina Brežice, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gabrje in Veliki Obrež so pogasili požar, pregledali dimnik in njegovo okolico ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 9.05 so v naselju Perovec, občina Slovenske Konjice, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Tepanje in Slovenske Konjice, ki so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore in opravili pregled s termo kamero. Lastniku stanovanjske hiše so izrekli prepoved kurjenja do pregleda dimnika s strani dimnikarske službe.

Ob 16.12 je v Arji vasi, občina Žalec, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Arja vas, Petrovče, Drešinja vas, Levec in Žalec. Zagoreli so leseni elementi kuhinje, požar pa je pogasil lastnik sam pred prihodom gasilcev. Gasilci so nato iz stanovanja iznesli ogorele dele kuhinje, prezračili prostore ter jih pregledali s termo kamero. Do prihoda reševalcev NMP so tudi nudili prvo pomoč lastniku stanovanja, ki se je pri gašenju nadihal dima ter zadobil opekline po rokah.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.51 je ob Viški cesti v Ljubljani gorela lesena baraka v izmeri 3x3 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Vič, pomoč gasilcev GB Ljubljana ni bila potrebna. Baraka je bila v požaru uničena. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Maribor

Ob 15.37 je v Puhovi ulici, občina Maribor, v zapuščenem objektu gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci JZGB Maribor in PGD Pobrežje         

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 8.11 je na Cesti Maršala Tita, občina Jesenice, zagorelo v nadgradnji smetarskega vozila. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice so požar pogasili že zaposleni sami. Gasilci so pregledali vozilo in ga spremljali do deponije.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.40 je v naselju Sovinek, občina Semič, gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci PGD Semič so ogenj pogasili. Avto je uničen. Vzrok požara bodo raziskali policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.48 je med Zagonom in Landolom, občina Postojna, v gozdu gorelo kolo z motorjem. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled in pogasili kolo z motorjem, ki je pogorelo v celoti.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.11 je na Spodnji Kapli, občina Podvelka, gorelo podrastje. Gasilci PGD Kapla so ogenj pogasili, teren zalili z vodo in ga prekopali.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 9.48 je v Sv. Emi, občina Podčetrtek, zagorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Pristava pri Mestinju.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.26 sta na Trgu Svobode v Ljubljani gorela zabojnika za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. 

Ob 20.45 je na Kamnogoriški cesti v Ljubljani gorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Dravlje. Posredovanje gasilcev GB Ljubljana ni bilo potrebno.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 15.20 so na Trgu svobode v Slovenski Bistrici opazili, da je potok Bistrica. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so na dveh mestih postavili pivnike. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.17 je v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, prišlo do onesnaženja cestišča z nafto. Gasilca Koroški gasilski zavod (KGZ) Ravne na Koroškem sta madež v dolžini 20 metrov posula z vpojnim sredstvom in ga počistila.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 8.56 je naselju Prapreče-del, občina Trbovlje, prišlo do prekinitve z oskrbo s pitno vodo, zaradi okvare na vodovodnem omrežju. Vzdrževalci Komunale Trbovlje so napako odpravili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.58 je v Zvodnem, občina Celje, kombinirano vozilo s ceste zdrsnilo v bližnji jarek. Gasilci PGE Celje so opravili ogled, vozilo požarno zavarovali in stabilizirali. Za nadaljnji izvlek vozila bo poskrbel voznik sam.

Izpostava Kranj

Ob 6.00 je v Ulici Tončka Dežmana v Kranju popustil ventil na radiatorju. Voda je tekla iz stanovanja v spodnje stanovanje večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (Kranj) so zaprli ventil in posesali nateklo vodo v stanovanju.

Izpostava Maribor

Ob 13.53 so na Ulici Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici, posredovali gasilci PGD Zgornja Bistrica, kjer so pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe, do reševalnega vozila.

Ob 14.22 so v Wallischerevi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor odstranili polomljeno drevo, ki je ogrožalo otroke na otroškem igrišču.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/