Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki kontingenta na Kosovu sklenili četrti mesec delovanja

Pripadnice in pripadniki 41. slovenskega kontingenta Kfor so vstopili v zadnji mesec delovanja na Kosovu. Ob upoštevanju vseh ukrepov za ohranjanje zdravja uspešno nadaljujejo z opravljanjem operativnih nalog v območju odgovornosti.

Pripadnice in pripadniki motorizirane čete Sierra varujejo vojaško bazo Vilaggio Italia pri Peći in samostan Dečani, patruljirajo na območju delovanja Regionalnega poveljstva Zahod, izvajajo sinhronizirane patrulje z oboroženimi silami Republike Srbije na administrativni mejni črti in združene patrulje s kosovsko obmejno policijo. Poleg rednih operativnih nalog z vrsto usposabljanj vzdržujejo pripravljenost za delovanje v nepredvidljivih okoliščinah, s ciljem povečevanja interoperabilnosti so izvedli različna skupinska usposabljanja s pripadniki drugih vojsk v operaciji Kfor.

Slovenska vojska je svoje pripadnike na Kosovo prvič napotila januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini v mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel lastno območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni. Naloge slovenskih vojakov na Kosovu vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

 

Urjenje pripadnikov slovenskega kontingenta Kfor v zaščitni opremi za nadzor množic, ki skupaj s pripadniki turškega kontingenta urijo postopke iz nadzora množic.

Urjenje pripadnikov slovenskega kontingenta Kfor iz postopkov nadzora množic. | Avtor: Slovenska vojska