Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na konferenci o novi strategiji za ribištvo in ribogojstvo v Sredozemlju in Črnem morju

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes dopoldne udeležil srečanja na visoki ravni Generalne komisije za ribištvo v Sredozemlju (GFCM), ki je potekalo kot avdiovizualne konference. Tema srečanja je bila priprava nove strategije za ribištvo in ribogojstvo v Sredozemlju in Črnem morju. Dogodka so se udeležili tudi Roland Kristo, predsednik omenjene Generalne komisije, Manuel Barange, direktor ribiškega oddelka Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), in Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo.
Minister dr. Jože Podgoršek na avdio video konferenci

Minister dr. Jože Podgoršek na avdiovizualni konferenci | Avtor: MKGP

1 / 2

Udeleženci so na konferenci izmenjali mnenja o novi strategije za ribištvo in ribogojstvo v Sredozemlju in Črnem morju. Izmenjali so tudi mnenja o prednostnih nalogah za oživitev regionalnega zagona na najvišji vladni ravni ter za ponovno politično zavezanost k doseganju dolgoročnih ciljev GFCM v skladu z Agendo trajnostnega razvoja 2030. Nova strategija za ribištvo in ribogojstvo v Sredozemlju in Črnem morju naj bi voditeljem Sredozemlja in Črnega morja zagotovila  podlago za izmenjavo mnenj o tem, kako zagotoviti trajnost ribištva in ribogojstva v regiji, vključno s spodbujanjem nadaljnjega razvoja območij, ki še vedno potrebujejo napredek, in vključno z odzivi, potrebnimi za premagovanje učinkov epidemije COVID-19 v regiji.

Minister dr. Jože Podgoršek je v svojem nagovoru dejal, da se srečujemo v časih, ki jih zaznamuje težka zdravstvena kriza, katere konca in posledic ne moremo napovedati. »Vemo, da je kriza prizadela vse na tem planetu, posledice pa se že kažejo tudi v ribištvu. Zato to srečanje poteka ob pravem času, saj nam daje priložnost, da predlagamo rešitve za ublažitev posledic krize COVID-19 v ribiškem sektorju.« Minister je še poudaril, da se v Sloveniji zelo zavzemamo za trajnostno izkoriščanje staležev in ohranjanje morskega okolja. Trenutna vmesna strategija GFCM, ki bo potekla konec letošnjega leta, se je po besedah ministra izkazala za dobro zasnovan strateški dokument s pravimi prednostnimi nalogami. »Številni glavni ukrepi posamezne prednostne naloge so že bili doseženi, nekatere pa je treba še doseči,« je še poudaril minister, »predlagam, da ohranimo enaka prednostna področja in dokončamo preostale ukrepe ter v okviru teh prednostnih nalog opredelimo tiste nove ukrepe, ki obravnavajo najbolj pereča vprašanja, s katerimi se danes ukvarjamo: to so podnebne spremembe, onesnaževanje in predvsem trenutna kriza COVID-19. GFCM pa bi moral še naprej posvečati pozornost posebnim značilnostim majhnega ribiškega sektorja.«

Generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju (GFCM) je regionalna organizacija za upravljanje ribištva v Sredozemlju in Črnem morju. Ima 24 članic, od teh jih je 19 iz sredozemskih držav in tri iz držav ob Črnem morju (Slovenija je članica te organizacije od leta 2000, EU pa je edina ekonomska organizacija, članica GFCM). Na območju Sredozemlja in Črnega morja je GFCM pristojna za upravljanje vseh vrst rib razen tun, ki jih upravlja Mednarodna komisija za zaščito atlantske tune (ICCAT).