Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo prejemnikom odločb za finančno pomoč zaradi izpada pridelka v primarni kmetijski proizvodnji zaradi neugodnih vremenskih razmer

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je izdala odločbe za izplačilo finančne pomoči zaradi izpada pridelka v primarni kmetijski proizvodnji zaradi neugodnih vremenskih razmer v letu 2019. Agencija je o vlogah vlagateljev odločala na podlagi elektronskih podatkov, prevzetih od Uprave za zaščito in reševanje (URSZR), ki so jih občinske komisije za ocenjevanje škode vnesle v elektronsko zbirko podatkov Ajda, ki jo upravlja URSZR.

Vlagatelj, ki je utrpel škodo na kmetijskih kulturah zaradi posledic neugodnih vremenskih razmer v letu 2019, je dopolnil obrazec 2 na pristojni občini:

  1. s podatkom o odstotku dejanske poškodovanosti posamezne kmetijske kulture
  2. s podatkom o dejanski poškodovani površino
  3. z dokazili o izpadu prihodka ali zmanjšanem pridelku (slike, cenilni listi zavarovalnic in podobno)
  4. s podatkom o zavarovalnici, pri kateri je bilo sklenjeno zavarovanje in s podatkom o številki zavarovalne police (če je imel kmetijsko proizvodnjo zavarovano)
  5. s podatkom o višini izplačane škode s strani zavarovalnice (višina zavarovalnine) (če je imel kmetijsko proizvodnjo zavarovano).

Priloge oziroma dokazila:

  • dokazila o izpadu prihodka, izjava de minimis glede enotnega podjetja
  • zapisnik zavarovalnice, fotokopija zavarovalne police, iz katere mora biti razvidna površina zavarovanih kmetijskih kultur (če je imel kmetijsko proizvodnjo zavarovano) ter potrdilo o izplačilu zavarovalnine (iz potrdila mora biti razvidna številka zavarovalne police, datum sklenjenega zavarovanja in višina izplačane zavarovalnine s strani zavarovalnice) (če je imel kmetijsko proizvodnjo zavarovano).

Občinske komisije so v aplikacijo Ajda vnesle odstotek poškodovanosti kmetijskih kultur in poškodovano površino, če je imel nosilec kmetijskega zavarovanja svojo proizvodnjo zavarovano, pa še številko zavarovalne police in višino zavarovalnine (v EUR) ter v prilogo pripele izpolnjen in podpisan obrazec 2 s priloženimi dokazili.

Občinske komisije so iz aplikacije Ajda izpisale obrazec 2 in ga izročile oškodovancu, ki ga je podpisal in se s podpisom strinjal s pravilnostjo podatkov.

V skladu s prvo točko 7. člena Odloka o finančni pomoči zaradi izpada pridelka v primarni kmetijski proizvodnji zaradi neugodnih vremenskih razmer v letu 2019, se za vlogo vlagatelja šteje »Obrazec 2.09«, ki ga je oškodovanec/vlagatelj oddal za prijavo škode iz tega naslova.