Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj nagovoril udeležence Dneva slovenskih bančnikov

Minister za finance, mag. Andrej Šircelj, je danes, na srečanju z naslovom Družbeno odgovorni razvoj in vloga bank, preko video povezave nagovoril udeležence letošnjega Dneva slovenskih bančnikov.

Minister sedi za veliko rjavo mizo v sejni sobi. Levo pred njim velik ekran, na katerem se predvaja videokonferenca. Minister ima pred sabo papirje in na obrazu masko.

Minister Šircelj med video nagovorom udeležencem Dneva slovenskih bančnikov

Minister je uvodoma poudaril, da se trenutno soočamo z eno največjih zdravstvenih in gospodarskih kriz, ki je posledica izbruha koronavirusa. Izpostavil je, da je Evropska komisija spopadanje s trenutno krizo in podnebnimi spremembami povezala v skupen pristop k okrevanju, ki temelji na digitalni in zeleni preobrazbi gospodarstva in družbe. Cilj okrevanja sta zdravje in blaginja ljudi, ki bosta temeljila na delujočem in podnebju prijaznem gospodarstvu. »Glede na moč krize in epidemije je smiselno že danes razmišljati v smeri reform in investicij, ki bodo prispevale k skupnim evropskim vrednotam in podnebni nevtralnosti« je poudaril minister.

Slovenija je sprejela učinkovite ukrepe proti epidemiji, ki gospodarstvu zagotavljajo hitro okrevanje. Minister je spomnil, da so se v prvem mesecu epidemije gospodarske razmere zelo poslabšale, do izboljšav pa je začelo prihajati že ob sproščanju omejitev in uvajanju prvih proti kriznih ukrepov. Manj kot mesec dni po razglasitvi epidemije je bil sprejet Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. »Ta zakon je bil po našem mnenju in tudi po mnenju mednarodnih strokovnjakov izjemnega pomena za položaj ljudi in za to, da se je gospodarstvo ohranilo,« je poudaril minister. V trenutnih časih, ko agencije državam nižajo ali ohranjajo bonitetne ocene, se Slovenija z zvišanjem bonitetne ocene uvršča med najbolj zanesljive države tudi za tuje investitorje. »Bonitetne agencije potrjujejo zaupanje mednarodnega okolja do ukrepov vlade.« Minister je poudaril še, da sta bila v negotovih časih pripravljena tudi proračuna za prihodnji dve leti. Oba sta predvsem investicijsko naravnava, kar je po mnenju ministra glede na nepredvidljive okoliščine zelo pomembno, »kajti na srednji in dolgi rok to pomeni tudi večjo blaginjo ljudi«.

Po mnenju ministra je slovenski bančni sistem stabilen in robusten ter podpora družbenemu in gospodarskemu razvoju, pri čemer je treba upoštevati podnebne spremembe in razvoj digitalizacije. Pred nami so novi izzivi, ki so nujni zaradi podnebnih sprememb in prehoda v digitalno dobo. »Finančni sektor bo imel pri tem odgovorno vlogo in tudi od njega bo odvisno, kako hitro se bodo na našem planetu izboljšali pogoji za življenje.« V luči podnebnih sprememb in digitalnega gospodarstva bi se moral po mnenju ministra bančni sistem osredotočiti predvsem na financiranje investicij v ekološko prijazne projekte, vključno s tehnologijami in procesi, ki preprečujejo onesnaževanje okolja.