Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 31. 10. 2020 opravljenih 4.807 testiranj in potrjenih 1.342 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,91 odstoten, kar je nekoliko več kot prejšnji dan (26,77). V bolnišnicah se zdravi 821 oseb, od tega jih je 131 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 25 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 11. 2020 vključenih 648 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je komuniciral s predstavniki regijskih štabov CZ. Koordiniral je vključevanje pripadnikov Slovenske vojske (SV) za pomoč zdravstvu pri selitvi kapacitet iz Bolnišnice dr. Petra Držaja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Usklajeval je pomoč pri zagotavljanju materialno-tehničnih sredstev za domove starejših občanov (DSO).

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. O posebnih aktivnostih, povezanih z obvladovanjem širjenja koronavirusa, danes ne poročajo.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pomagajo predvsem pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov na pokopališčih, turističnih točkah, igriščih in športnih površinah. Izven urbanih okolij zaznavajo stigmatizacijo okuženih s koronavirusom.

Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v ustanovah, kjer število okuženih še vedno narašča, ter iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce. V nekaterih ustanovah, kjer do zdaj ni bilo okuženih, so zabeležili prve primere okužb.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 15.42 se je na območju Planjave, občina Kamnik, v Kamniško - Savinjskih Alpah, izgubil pohodnik in ni našel poti v dolino. Posredovali so reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Kamnik ter helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Nepoškodovanega pohodnika so našli in varno prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.37 so na Celjski Cesti v Laškem gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško nudili pomoč reševalcem nujne medicinske ekipe (NMP) Laško in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, kateri je v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.40 je na Planini pri Cerknem, občina Cerkno, oseba padla iz drugega nadstropja eno stanovanjske hiše in se huje poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci Zdravstvenega dom (ZD) Idrija. Poletel je tudi helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik in poškodovano osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 15.45 je osebno vozilo zapeljalo v jarek ob Tribanski cesti v Kopru. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 14.23 je bilo med Pustim rovtom in Golico, občina Jesenice, na strmini pod cesto opaženo prevrnjeno osebno vozilo. Osebe so bile že izven vozila in nepoškodovane. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo vitla izvlekli vozilo iz grabna.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.27 sta na avtocestnem odseku Domžale-Ljubljana v naselju Prelog, občina Domžale v naletu trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in pomagali policistom.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.15 je v naselju Grčarice, bočina Ribnica, gorelo v nenaseljenem stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Grčarice, ki so pogasili požar, ki se je iz dimnika stare krušne peči razširil na lesen strop. V požaru je zgorelo okoli 2 kvadratna metra lesenega stropa.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 11.30 se je v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, pri ribniku v vodi nahajala manjša količina olja, zato so gasilci PGD Slovenska Bistrica nastavili črevesa in pivnike. Na vodi so pustili nameščene bariere, ki pa jih bodo v ponedeljek, 2. novembra, odstranili.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.01 so v Javornikih, pri Jurjevi dolini, občina Pivka, naleteli na dve ročni bombi, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarni najdbi uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.25 je na Kardeljevem trgu v Velenju odtrgalo ventil na radiatorju. Gasilci PGD Velenje so naredili ogled kraja in posesali vodo, ki je iztekla iz cevi. Obveščena je bila komunala, ki je poskrbela za zaporo ventilov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/