Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. oktobra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 29. 10. 2020 opravljenih 6.368 testiranj in potrjenih 1.798 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,23 odstoten. V bolnišnicah se zdravijo 703 okužene osebe, od tega jih je 122 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 23 oseb, kar je največ doslej.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 10. 2020 vključenih 1.928 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik CZ RS

Poveljnik CZ RS je sprejel Odredbo o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog in ukrepov povezanih z epidemijo nalezljive bolezni COVID-19.

Preverjal je možnosti sklenitve zavarovanja splošne odgovornosti za prostovoljce, ki se bodo vključili v aktivnosti za pomoč pri izvajanju nalog in ukrepov ob razglašeni epidemiji nalezljive bolezni COVID-19 v zdravstvu in v domovih za starejše občane, pri oskrbi bolnikov s COVID-19.

Komuniciral je s predstavnikom NIJZ in MDDSZ glede izvajanja nalog in ukrepov za zajezitev epidemije, vključitve prostovoljcev Slovenske Filantropije za pomoč zaposlenim v DSO ter s člani Štaba CZ RS v operativni sestavi in predstavniki regijskih Štabov CZ.

S predstavniki RKS je uskladil podatke o razpoložljivosti bolničarjev iz vrst članov Enot prve pomoči Rdečega križa Slovenije za pomoč zdravstvu v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in Bolnišnici Golnik. Skupini bolničarjev RKS sta se že udeležili dodatnega usposabljanja za delo z bolniki, ki imajo COVID-19.  Strukturam CZ  je naročil, da v okviru članstva (v GZS, GRS, JRS, ZTS, ZKSS in SKZ) evidentirajo prostovoljce, ki imajo ustrezen tečaj za bolničarje, za pomoč zdravstvu ob epidemiji.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje je bil sestanek z Rdečim križem Slovenije, na katerem so obravnavali odprta vprašanja v zvezi z aktiviranimi pripadniki ekip prve pomoči.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, zagotavljajo telefonske številke za informacije občanom, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalni ravni. Občinski redarji nadzorujejo spoštovanje odlokov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi izvajajo razkuževanje javnih objektov.

Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih, kjer opažajo povečanje okužb. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v teh ustanovah in iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce.

V občinah ob prihajajočem dnevu mrtvih pozivajo občane naj obisk pokopališča preložijo na kasnejši čas. V Železnikih so izdali odredbo o zaprtju pokopališč. V Ilirski Bistrici so z odredbo prepovedali uporabo vode na pokopališču, povsod pa na vhodih oziroma dostopnih mestih do pokopališč nameščajo dobro vidna obvestila in pravila obnašanja obiskovalcev.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.07 se je okoli 200 metrov pod vrhom Svinjaka v občini Bovec pri padcu poškodoval lovec. Posredovali so reševalci HNMP in GRS Bovec, ki so poškodovanca oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.36 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletel na Radno, občina Sevnica, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 13.28 se je na magistralni cesti Žirovnica–Lesce v občini Žirovnica prevrnil vlačilec, ki je prevažal jeklene plošče. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, v lovilne posode ujeli iztekajoče olje in nafto, nudili pomoč vlečeni službi pri izvleku vozila ter cestnemu podjetju pri saniranju cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.24 je bilo na regionalni cesti Vipava-Podnanos v Vipavi na odcepu ceste za naselje Manče osebno vozilo prevrnjeno na streho. Gasilci iz GRC Ajdovščina so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da je avto zapuščen brez oseb na kraju nesreče. Nevtralizirali so iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč avtovleki.

Ob 12.17 je v bližini Šempasa, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v motocikel, pri čemer se je poškodoval voznik motornega kolesa. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin na vozišču in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi ponesrečenca.

Izpostava Ptuj

Ob 18.52 je v naselju Svetinci, občina Destrnik, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in po 25 metrih vožnje obstal v jarku, kjer se je vozilo prevrnilo na streho. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Ptuj. Gasilci PGD Ptuj so na vozilu odklopili akumulator, počistili iztekle motorne tekočine, z delovnim strojem postavili vozilo na kolesa in na cesto, razsvetljevali kraj nesreče ter nudili pomoč policiji in delavcem avto vleke.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.33 je v stanovanjskem bloku v Hudi Jami, občina Laško, gorela elektro omarica. Z gašenjem je začel stanovalec, gasilci PGD Rečica in Laško pa so požar dokončno pogasili ter prezračili prostore. Na kraju je bil tudi dežurni delavec Elektra Celje, ki je preveril napeljavo v glavni elektro omari.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.58 je na Ledarski ulici v Ljubljani gorela oranžna, gradbiščna ograja pri Osnovni šoli Koseze. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.40 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije posredovala v Šempetru pri Gorici v občini Šempeter-Vrtojba, kjer so gradbeni delavci pri širjenju ceste našli topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.26 je zaradi okvare daljnovoda Černelavci v občini Murska Sobota prišlo do izpada električne energije pri 1536 odjemalcih. Posredovale so pristojne službe Elektra Maribor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.36 so na Cesti na Dobravo v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe v stanovanje.

Izpostava Koper

Ob 11.03 je v Brezovici pri Gradinu v občini Koper nagnjeno drevo oviralo mimoidoče. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo avto lestve drevo razžagali in ga odstranili.

Ob 20.28 je bilo na cesti Šmarje–Puče, občina Koper, podrto drevo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče, ki so drevo razžagali in počistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.38 so gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila na Aškerčevi ulici na Dobu v občini Domžale.

Ob 14.10 so gasilci CZR Domžale nudili pomoč gasilcev pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila na Krakovski cesti v Domžalah.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.09 se je med etažo ustavilo dvigalo v stanovanjskem bloku v Mojstrski ulici v Murski Soboti. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom odprli vrata in rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Ptuj

Ob 9.59 so v Ulici Borisa Kraigherja v Kidričevem gasilci PGD Talum izčrpali iz kleti večstanovanjskega objekta okoli kubični meter vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.10 so v Hudem Kotu v občini Ribnica na Pohorju gasilci PGD Radlje ob Dravi nudili tehnično pomoč in pomagali pri vleki tovornega vozila na cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/