Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Protikoronski ukrepi bodo podaljšani za teden dni

Predsednik vlade Janez Janša je po večernem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine prek Twitterja po zaključku posveta sporočil, da bo število obolelih za covidom-19 glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. "Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni," je napovedal.

Sestanek ožjega dela vlade je bil namenjen razpravam o nadaljnjem ukrepanju v zvezi z epidemijo, kar je že na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Ob tem je napovedal, da bodo vse odločitve ministri glede na pozne ure srečanja predstavili in pojasnjevali v petek. Vlada mora tedensko preverjati upravičenost omejevalnih ukrepov. Od 20. oktobra je denimo začasno prepovedano zbiranje več kot šest ljudi, od 21. oktobra pa omejitev gibanja ponoči. Nazadnje je minulo soboto začela veljati še prepoved prehajanja občinskih meja. Odločali so tudi o tem, kako po šolskih počitnicah nadaljevati pouk v osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah.

Premier Janez Janša je po koncu sestanka tudi poudaril, da če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez sedem do deset dni pričakujemo postopno sproščanje.