Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki 15. kontingenta Slovenske vojske na misiji v Maliju v zadnjem mesecu svojega delovanja

Trije pripadniki 15. kontingenta Slovenske vojske na misiji Evropske unije usposabljanja v Maliju v zadnjem mesecu napotitve nadaljujejo z opravljanjem nalog. Tudi njihovo delovanje so zaznamovali ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in posledično hibernacijsko obdobje misije. Pripadniki so sodelovali na pospešenih pripravah misije na začetek obsežnejšega usposabljanja malijskih oboroženih sil.

Na najzahtevnejšem delu priprav, vaji Angelska krila, so skupaj s pripadniki partnerskih vojsk, ki delujejo na misiji, preverili ustreznost postopkov in delovanja zračne podpore v primeru napada na vozilo v konvoju z improviziranimi eksplozivnimi napravami. Slovenski vojaški inštruktorji so izkazali izurjenost med izvajanjem vojaškostrokovnih vsebin. Pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta so poleg internega usposabljanja in vzdrževanja strelskih veščin sodelovali tudi na dobrodelnem teku, na katerem so zbirali sredstva za lokalno šolo v Koulikoru.

Zaradi nemirnega in nestabilnega okolja v območje odgovornosti misije  svoje pripadnike prispeva 27 evropskih držav, skupaj približno 750 pripadnikov. V slovenskem vojaškem kontingentu so trije pripadniki, ki delujejo v Enoti za izobraževanje in usposabljanje v Koulikoru ter v poveljstvu misije v Bamaku. Misija se osredotoča na obnovitev zmogljivosti lokalnih oboroženih oziroma varnostnih sil, ki bodo v prihodnosti samostojno ohranjale zemeljsko celovitost Malija in ščitile njegovo prebivalstvo.

Vojaški inštruktorji nadzirajo strelsko urjenje malijskih oboroženih sil na peščenem strelišču.

Strelsko urjenje malijskih oboroženih sil. | Avtor 15th SAF EUTM Contingent