Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. oktobra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1 Povzetek poročila

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo do vključno 27. 10. 2020 opravljenih 343.698 testov in potrjenih 28.215 primerov (13.285 moških, 14.930 žensk). 27. 10. 2020 je bilo opravljenih 7.471 testov, potrjenih primerov je bilo 2.605.

28. 10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni vključenih 1.614 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2 Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je izdal Odredbo za aktiviranje Enot prve pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS) za pomoč v zdravstvu in Odredbo s predlogom za sodelovanje Slovenske vojske (SV) pri izvajanju ukrepov za zamejitev epidemije COVID-19.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, zagotavljajo telefonske številke za informacije občanom, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalni ravni. Občinski redarji izvajajo nadzore glede spoštovanja odlokov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte, če tega ne morejo izvesti pooblaščene institucije.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Izvajajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pripravljajo navodila, protokole, okrožnice, usmeritve za organizacijske enote in izvajalce storitev v njihovi pristojnosti. Povečuje se delež zaposlenih, ki delajo od doma.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 3.36 je v Marinči vasi, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste, podrlo prometni znak, živo mejo ter obtičalo na vrtu pred stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stična, ki so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 19.20 sta na Gorenjski cesti v Medvodah trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, iznesli eno poškodovano osebo iz vozila in nudili pomoč pri oskrbi reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Vozišče pa so očistili dežurni delavci Gorenjske gradbene družbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.37 sta v kraju Col, občina Ajdovščina, v križišču za naselje Predmeja trčila tovorno in osebno vozilo. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci iz Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja vozil ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.13 je pri Birčni vasi, občina Novo mesto, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in trčila v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z avtodvigalom postavili vozilo na cesto in počistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.33 sta v ulici Zvezda v Ljubljani na vrtičkih v neposredni bližini daljnovoda goreli vrtni lopi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid so požar pogasili in požarišče prekopali. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.39 so v naselju Col, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Col so požar pogasili, očistili dimno tuljavo ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.09 se je na Mestnem Trgu v Trbovljah v poslovno stanovanjskem objektu sprožil požarni alarm zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so prezračili prostore in pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 je na regionalni cesti Sp. Brnik–Moste, občina Komanda, je med vožnjo zagorelo osebno vozilo v motornem delu. Posredovali so gasilci PGD Komenda in Moste, ki so požar vozila pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.08 sta v Seliščih, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, goreli podrast in plastična zaščitna ograja za živali v dolžini 7 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Slaptinci, Stara Gora, Sveti Jurij ob Ščavnici in Kupetinci-Selišči.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.04 je na Barjanski cesti v Ljubljani v parku Rakova Jelša gorelo v košu za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so goreči koš pogasili in preventivno pregledali okolico.

Ob 23.35 je na Pegamovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Požar, ki je uničil zabojnik in delno poškodoval parkovni element okoli drevesa, so pogasili ter preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 21.50 je v Uncu, občina Cerknica, na parkirišču pri pokopališču iz delovnega stoja iztekalo olje. Gasilci PGD Cerknica so manjšo količino izteklega olja posuli z absorbcijskim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 14.00 so v naselju Radegunda v občini Mozirje v gozdu našli angleško mino in vžigalnik topovske granate 75 mm. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske regije in enote za NUS Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarni najdbi uničili na kraju najdbe. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.31 je v Kanalu, občina Kanal ob Soči, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila italijansko minometno mino, mase 16 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.57 je občan v Kočevskem rogu v Rugarskih klancih, občina Dolenjske Toplice, v gozdu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili ročno bombo italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 1.05 so pri kraju Stankovo, občina Brežice, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško s tehničnim posegom odprli zaklenjeno parkirano osebno vozilo in reševalcem NMP Brežice omogočili dostop do obnemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 14.52 je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju v poslovnem objektu iztekala voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom zaprli ventil in s sesalcem posesali izteklo vodo.

Ob 18.16 so v naselju Brezje v občini Radovljica gasilci PGD Radovljica v spremstvu policije in reševalcev odprli vrata hiše, v kateri naj bi se nahajala obolela oseba. Oseba je najdena mrtva.

Izpostava Maribor

Ob 10.26 so v Krambergerjevi ulici v Limbušu, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor skozi okno vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla starejša oseba in omogočili vstop reševalcem NMP, ki so jo oskrbeli na kraju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.49 so v Mojstrski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/