Skoči do osrednje vsebine

Za medicinsko opremo za obravnavo COVID-19 bolnikov zagotovljenih 37,8 milijonov evrov

Na ministrstvu za zdravje smo zagotovili dodatnih 37,8 milijona EUR evropskih sredstev za nabavo medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Bolnišnice in zdravstveni domovi, ki so potrebno opremo nabavili sami, bodo v kratkem prejeli v podpis pogodbe, ki bodo osnova za povrnitev stroškov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal: »Z ekipo sodelavcev smo v pol leta zagotovili dodatnih 37,8 milijona EUR evropskih sredstev za nakup medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov; 34,6 milijona EUR za medicinsko opremo v bolnišnicah in 3,2 milijona EUR za opremo v zdravstvenih domovih. Vso potrebno investicijsko dokumentacijo za projekt financiranja nabave smo pripravili skupaj z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi, ki bodo v teh dneh prejeli v podpis pogodbe, ki bodo osnova za povračilo stroškov oz. izplačilo njihovih zahtevkov. Verjamem v slovensko zdravstvo in vem, da bomo tudi v najtežjih trenutkih stopili skupaj. Ponovno se s prošnjo obračam tudi na prebivalke in prebivalce Slovenije, da spoštujejo ukrepe in s tem izrazijo solidarnost z ranljivejšimi skupinami in zdravstvenimi delavci, ki 24 ur na dan, v popolni zaščitni opremi, skrbijo za vse hospitalizirane s COVID-19. Naj nošenje maske, higiena rok in kašlja ter držanje primerne distance postanejo naša navada." 

V zadnjih šestih mesecih smo na ministrstvu za zdravje vodili številne aktivnosti za zagotovitev potrebne medicinske opreme za obravnavo COVID-19 pacientov. Najprej smo določili seznam ključne medicinske opreme potrebne za obvladovanje bolezni COVID-19 in pripravili investicijsko dokumentacijo za projekt financiranja nabave omenjene opreme.

Na podlagi pripravljenega projekta financiranja nabave medicinske opreme smo pridobili vir financiranja in sicer sredstva Evropske unije, iz Operativnega programa 2014-2020, ki nam je za financiranje omenjene medicinske opreme namenil 37,8 milijona EUR. Skladno z izdano odločitvijo o podpori, ki smo jo pridobili s strani Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je projekt 100 % financiran s strani evropskih sredstev, upravičeni pa so vsi izdatki, povezani z nakupom opreme, ki so nastali od 1. 2. 2020 dalje.

Pri pripravi investicijske dokumentacije za projekt financiranja medicinske opreme potrebne za obravnavo COVID-19 pacientov smo na ministru dvakrat zbirali podatke bolnišnic in zdravstvenih domov, prvič o že izvedenih nakupih medicinske opreme od 1. 2. 2020 dalje, nato pa smo bolnišnice in zdravstvene domove obvestili še o pridobljenih sredstvih, seznamu medicinske opreme, ki jo bo ministrstvo za zdravje sofinanciralo in rokih za izvedbo. Skladno z zbranimi podatki, ki smo jih v dveh presečnih datumih pridobili s strani bolnišnic in zdravstvenih domov, smo pripravili ustrezni razdelilnik sredstev po posameznih javnih zavodih.

Trenutno na ministrstvu za zdravje za sofinanciranje omenjene medicinske opreme pripravljamo predmetne pogodbe, ki bodo v kratkem posredovane v podpis bolnišnicam in zdravstvenim domovom. Po sklenitvi predmetnih pogodb bodo bolnišnice in zdravstveni domovi lahko izstavili zahtevke za povračila stroškov za nabave medicinske opreme, povezane z obvladovanjem bolezni COVID-19.

V dogovoru z bolnišnicami in zdravstvenimi domovi smo v seznam opreme vključili naslednje sklope medicinske opreme: monitorje in defibrilatorje; infuzijske sisteme; endoskopske aparate; rentgen in ultrazvok naprave; ventilatorje/inhalatorje/anestezijske aparate/oksigenatorje; hladilne sisteme; bolniške postelje; laboratorijske naprave; sterilizatorje in opremo za dezinfekcijo; ostale naprave in ostalo pomožno opremo.