Skoči do osrednje vsebine

Z rektorjem in državnim sekretarjem na MIZŠ o Slovencih iz zamejstva na slovenskih univerzah

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je imela danes videokonferenco z rektorjem Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravkom Kačičem in državnim sekretarjem na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Juretom Gašparičem. Sestanek je bil namenjen predstavitvi in izmenjavi stališč glede trenutne ureditve in možnostmi izboljšav v povezavi z vpisom Slovencev zunaj Republike Slovenije na javne visokošolske zavode v matici. S strani urada sta se sestanka udeležila še državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in vodja sektorja za Slovence v zamejstvu Rudi Merljak.
Med virtualnim sestankom, sedijo za mizo, pred njimi računalnik.

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič, ministrica dr. Helena Jaklitsch in vodja sektorja Rudi Merljak (z leve proti desni). | Avtor: USZS

1 / 2

Ministrica je izpostavila, da je sedanji model vpisa iz vrst mladih Slovencev zunaj Republike Slovenije na študij v Sloveniji stvar, ki bi jo bilo primerno nadgraditi. Rojaki iz zamejstva in sveta ob pogovorih s predstavniki urada pogosto izpostavljajo, da bi si želeli več mest na slovenskih visokošolskih zavodih. Mladi, ki študirajo v Sloveniji in se potem vrnejo v svoja okolja namreč predstavljajo veliko obogatitev svojih slovenskih manjšinskih skupnosti. To je zelo močan adut ohranjanja in krepitve naših skupnosti v zamejstvu in za utrjevanje skupnega slovenskega narodnega prostora, zato si Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu prizadeva, da čim več mladih iz zamejstva študira v Sloveniji in se potem utrjeni v slovenski identiteti vrnejo v svoje zamejsko okolje in ga kot formirani intelektualci okrepijo ter obogatijo.

Sogovornika prof. dr. Kačič in dr. Gašparič sta izrazila naklonjenost pobudi ministrice in urada. Dogovor je bil, da se urad s to pobudo obrne tudi na Slovensko rektorsko konferenco.