Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. oktobra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo do vključno 26. 10. 2020 opravljenih 336.227 testov in potrjenih 25.603 primerov (12.025 moških, 13.578 žensk). 26. 10. 2020 je bilo opravljenih 5.756 testov, potrjenih primerov je bilo 1.499.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativnih sestavih. Spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalni ravni. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte, če tega ne morejo izvesti pooblaščene institucije.

27.10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni vključenih 1.698 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti.

 

Poplave

Izpostava Celje

Ob 11.05 je v ulici Na Trgu v Mozirju meteorna voda zalila prostore poslovnega prostora. Vodo iz prostorov so prečrpali gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mozirje.

 

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Kranj

Ob 9.30 so na Slovenski trgu, občina Kranj, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, razkužili prostore javne ustanove.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 je bila na Jančah, občina Ljubljana, v gozdu pogrešana starejša občanka. Gasilci PGD Laze so nudili pomoč policiji pri iskanju. Ob 18.28 pa je na Cesti v Kresnice v naselju Podgrad, občina Ljubljana, občan s strmega pobočja gozda slišal klice na pomoč. Policisti, gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Ljubljana ter gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Laze so pogrešano občanko našli in s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovano rešili s pobočja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 14.46 se je v Soteski, občina Škofja Loka, kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Škofja Loka so odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, odmaknili z vozišča ter očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.46 je na avtocesti med priključkoma Kranj–vzhod in Kranj–zahod v smeri Jesenic, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 sta v predoru Trojane, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili vozišče razlitih motornih tekočini in v nesreči poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP), ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 7.14 sta na Mariborski vzhodni obvoznici, občina Maribor, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz tovornega vozila rešili voznika, očistili vozišče razlitih motornih tekočin in na vozilih odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovani osebi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.40 je v Gradu osebno vozilo trčilo v betonsko ogrado. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.30 sta na cesti Zagorje ob Savi–Izlake v občini Zagorje ob Savi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in očistili cestišče. V nesreči tri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP Zagorje in Trbovlje.

  

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.57 je na Serminu, občina Koper, zagorela lesena baraka. Požar, ki je v celoti uničil barako, so pogasili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 18.59 je v Kortah, občina Izola, gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Korte in vozilo pogasili. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 21.25 je na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici, na dvorišču avtokleparske delavnice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar na vozilu pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je v celoti uničeno, poleg parkirano kombinirano vozilo pa deloma poškodovano.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.27 sta v naselju Prežganje v občini Ljubljana gorala zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.02 je na cesti Šmarje pri Jelšah–Šentvid pri Grobelnem v občini Šmarje pri Jelšah zaradi okvare iz tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo po vozišču. Gasilci PGD Šmarje, Steklarna Rogaška Slatina, Sveti Štefan in dežurni delavci cestnega podjetja so nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 je bil na Griču v Ljubljani na gladini potoka Glinščica opažen naftni madež. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je dež preko meteorne kanalizacije v potok spral bitumensko emulzijo z bližnjega gradbišča. Pred dotokom v potok so postavili lovilno bariero z lovilnim črevesom. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 14.20 je na Javorniški poti v Postojni na parkirišču iz osebnega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Postojna so z absorbentom posuli razlito olje in očistili parkirišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.34 je v Šaleku v Velenju zaradi izpada električne energije v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Velenje so ujeto osebo s tehničnim posegom osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 12.46 je na Stružnikovi poti v Šenčurju komunalno vozilo pri obračanju obstalo zagozdeno v travi. Vozilo so s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.47 je na Hruševski cesti v Ljubljani v stanovanjski hiši, ki je v adaptaciji, voda kapljala v kletni prostor brez vrat. Gasilca GB Ljubljana sta s pomočjo PVC folije vodo iz žleba preusmerila stran od kletnih prostorov. Materialna škoda ni nastala.

Ob 13.20 so v Jontezovi ulici v Velikih Laščah gasilci PGD Velike Lašče s tehničnim posegom odprli zaklenjena vrata sobe v stanovanjski hiši in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 16.12 je v Adamičevi ulici v Ljubljani padla občanka v kopalnici. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke reševalcem NMP Ljubljana, ki so osebo nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.46 so na Areški cesti v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/