Skoči do osrednje vsebine

Z odprtja novih razstavnih prostorov Slovenske kinoteke

Z razstavo Stoletnica. Fellini v svetu so v Slovenski kinoteki v petek, 23. oktobra, s podporo ministrstva za kulturo odprli nove razstavne prostore.
Udeleženci otvoritve v razstavnem prostoru, na levi strani plakat s podobo Fellinija ob kameri

Direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh, vodja muzejskega oddelka Špela Čižman, italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile, kulturni ataše dr. Stefano Cerrato | Avtor: Matjaž Rušt

1 / 4

Dogodka, ki so ga prilagodili trenutnim epidemiološkim razmerah, so se udeležili sekretarka na ministrstvu za kulturo Irena Ostrouška, italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile, kulturni ataše dr. Stefano Cerrato, direktor Slovenske kinoteke Ivan Nedoh ter vodja muzejskega oddelka Špela Čižman. 

Gostujoča potujoča razstava, posvečena stoletnici rojstva režiserja Federica Fellinija (1920–1993), prinaša vpogled v življenje in delo velikega mojstra filmske umetnosti. Scenske fotografije, originalne Fellinijeve risbe, filmski kostumi, intervjuji s Fellinijem in njegovimi sodelavci, družinske fotografije, osebna pisma ter drugo gradivo razkrivajo edinstveno osebnost velikana filma in njegov osupljiv sanjsko-fantazijski filmski svet. Razstavljeno gradivo prihaja iz zbirk številnih javnih in zasebnih arhivov. Kustosi razstave so novinar in Fellinijev prijatelj Vincenzo Mollica, mednarodno priznani kustos Alessandro Nicosia in Fellinijeva nečakinja Francesca Fabbri Fellini.

Slovenska kinoteka je po 24 letih delovanja dobila razstavne prostore v velikosti 180 kvadratnih metrov, ob njih sta še vstopna točka z garderobo, manjšo trgovinico ter predavalnica. Razstavo so si v kinoteki zamislili kot uvod v številne dogodke, posvečene 100. obletnici rojstva enega najvplivnejših filmskih režiserjev 20. stoletja, ki zaradi epidemioloških razmer trenutno ne morejo biti izvedeni.