Skoči do osrednje vsebine

Filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče uspešna na festivalu CinEast

Med 8. in 25. oktobrom je v Luksemburgu v hibridni obliki potekal 13. CinEast, srednje in vzhodnoevropski filmski festival, na katerem so Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča prejele nagrado kritikov, manjšinski koprodukciji Oče režiserja Srdana Golubovića pa so podelili nagrado posebne omembe.

Prizor iz filma, dekle in fant se pogovarjata na klopi

Zgodbe iz kostanjevih gozdov | Avtor Zavod Nosorogi

1 / 2

Kot so zapisali pri Slovenskem filmskem centru, so Zgodbe iz kostanjevih gozdovslovensko-italijanska koprodukcija, nastajale med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Septembra letos je film prejel dve novi mednarodni priznanji, to sta nagrada žirije na filmskem festivalu v Nari na Japonskem.

Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov Ustvarjalna Evropa – podprogram MEDIA ter Eurimages. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin-DFFB. Film je svetovno premiero doživel na lanskem 44. filmskem festivalu v Torontu.

Film Oče je srbsko–francosko–nemško–hrvaško–slovensko–bosanska koprodukcija. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij za film sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Koprodukcijske hiše so Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM – Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde – Centre National de la Cinematographie et de’l Image Animée – Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Na 70. Berlinalu je v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, takoj zatem na FESTu še nagradi Fedeora in nagrado občinstva, igralec Goran Bogdan nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in najboljšega igralca manjšinske koprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, Oče se je uvrstil tudi v izbor za Evropsko filmsko nagrado. Med drugim je pred kratkim na filmskem festivalu v Tuzli prejel nagradi za najboljši film in najboljši scenarij ter glavno nagrado, zlato Antigono, na pravkar končanem filmskem festivalu v francoskem Montpellieru.

Ustvarjalcem čestitamo!