Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. oktobra 2020.

EPIDEMIJE IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLIN

1.POVZETEK POROČILA

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo do vključno 24. 10. 2020 opravljenih 326.789 testov in potrjenih 22.950 primerov (10.813 moških, 12.137 žensk). 24. 10. 2020 je bilo opravljenih 5776 testov, potrjenih primerov je bilo 1675.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativnih sestavih. Spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalni ravni. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte, če tega ne morejo izvesti pooblaščene institucije.

Občine so:

  • izvajale aktivnosti za vzpostavitev nujnega varstva otrok zaradi zaprtja Vzgojno varstvenih zavodov (VVZ);
  • vzpostavljale nujno oskrbo občanov. Občine, ki imajo na svojem območju Domov starejših občanov (DSO), sodelujejo pri načrtovanju dodatnih rdečih con;
  • nadaljevale z evidentiranjem in ažuriranjem evidenc prostovoljcev. Nekatere občine preko spletnih omrežij pozivajo prostovoljce za pomoč pri izvajanju osnovne oskrbe z živili, varstva otrok na domu ter pomoč starejšim in obolelim osebam;
  • opravljale povečan nadzor nad izvajanjem trenutno veljavnih ukrepov v okolici trgovin, lokalov, igrišč in pokopališč ter so opozarjale in ozaveščale občane;
  • z objavami v javnih občilih, na občinskih spletnih straneh in pred vhodi na pokopališča odsvetovale obiskovanje pokopališč.

 

  1. 10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni vključenih 525 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

 

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti.

 

NESREČE V GORAH

Izpostava Kranj

Ob 8.59 je na poti na Kofce, občina Tržič, pohodnik izgubil zavest. Do prihoda reševalcev Gorske reševalce službe (GRS) Tržič, so ostali pohodniki pričeli z oživljanjem. Pohodnik je na kraju preminil. Gorski reševalci iz Tržiča so ga na klasični način prenesli v dolino in predali pogrebni službi. O nesreči so bili obveščeni policisti policijske uprave Kranj.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Brežice

Ob 13.29 je v Okroglicah, občina Sevnica, občan padel z lestve in se poškodoval. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica, ki so ga oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Kranj

Ob 7.26 je na gorenjski avtocesti, pred izvozom Radovljica, smer Jesenice, prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Gasilci GARS Kranj in GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Reševalci NMP Radovljica so preventivno pregledali udeležence in ugotovili, da ni poškodovanih.

Ob 7.37 sta na gorenjski avtocesti med Naklim in Kranjem–zahod, smer Ljubljana, trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi.

Ob 20.19 je kombinirano vozilo na uvozu n avtocesti Kranj zahod zapeljalo v jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so vozilo postavili nazaj na cestišče in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.09 sta na Štajerski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. V vozilu, ki se je prevrnilo na bok je voznik poškodovan ostal v vozilu, voznik drugega vozila ni bil poškodovan. Poškodovanega voznika so prevzeli reševalci NMP in ga prepeljali v bolnišnico. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator.

Ob 17.29 je na regionalni cesti Mengeš–Duplica, občina Mengeš, voznik z osebnim vozilom zbil kolesarko. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva PGD Kamnik in Mengeš, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalni reševalci NMP Domžale pri reanimaciji poškodovane osebe, razsvetlili kraj dogodka, nudili pomoč policiji, usmerjali promet in na koncu z avto dvigalom dvignili drugo vozilo in izvlekli kolo, ki se je zagozdilo. Reševalci so hudo poškodovano osebo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Cesta je bila v času intervencije zaprta za ves promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 se je na regionalni cesti Črni vrh–Col, občina Idrija, pripetila prometna nesreča, pri čemer je voznica motornega kolesa zdrsnila po cestišču. Pri padcu se je telesno poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Idrija in jo odpeljali na zdravljenje. Intervenirali so tudi gasilci PGD Idrija in policija.

Izpostava Postojna

Ob 12.35 je na mejnem prehodu Lipica, občina Sežana, padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci Zavod za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovani osebi in reševalcem NMP Sežana. Poškodovano kolesarko so reševalci NMP Sežana na meji predali italijanskim reševalcem.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Kranj

Ob 15.30 je v Naselju Jaka Bernarda, občina Bled, v stanovanjski hiši razneslo baterijo v elektronski napravi. Gasilci PGD Bled, Rečica in Ribno so opravili pregled prostorov in iznesli ostanke iz objekta.

Izpostava Postojna

Ob 20.06 je v naselju Suhorje, občina Pivka, zagorelo ostrešje okoli dimnika na gospodarskem objektu. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Pivka in Košana so objekt in dimnik pregledali s termovizijsko kamero ter odstranili pogoreli del ostrešja okoli dimnika. Za sanacijo strehe bo poskrbel lastnik, v pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Palčje in Zagorje.

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.43 je v naselju Nasova, občina Apače, zagorel kombajn na gospodarskem poslopju. Požar so pogasili gasilci PGD Apače, Lešane, Gornja Radgona, Negova in Zbigovci in nato tudi očistili razlito olje, ki je steklo iz gorečega kombajna.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Kranj

Ob 23.55 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah zagorelo v dveh zabojnikih za smeti. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

 

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Postojna

Ob 16.53 je v Šmarju pri Sežani, občina Sežana, iz rezervoarja v stanovanjski hiši, iztekalo kurilno olje. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, ki so kurilno olje pretočili v rezervni rezervoar. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Celje

Ob 16.42 so na Šaleški cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje, nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 20.58 je na Cesti na Roglo v občini Zreče v kabini dvigala zaradi tehnične napake ostala ujeta ena oseba in njen pes. Gasilci PGD Zreče so ju s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Izpostava Kranj

Ob 13.00 je v Krnici, občina Gorje, v stanovanjski hiši padla starejša oseba. Gasilci PGD Bled so s tehničnim posegom odprli vrata v hiši in omogočili reševalcem NMP Bled vstop v hišo, kjer so osebo oskrbeli.

Izpostava Maribor

Ob 8.05 so v naselju Hrastje, občina Maribor gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s cestišča odstranili padlo drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.57 so v Stresovi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid nudili pomoč invalidni osebi, ker je zaradi pokvarjenega invalidskega vozička postala nemobilna.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.21 je na Keršičevi cesti v Trbovljah zaradi počene cevi iz zgornjega stanovanja pritekla voda v spodnje stanovanje. Gasilci PGD Trbovlje so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

NAPOVED ZA NASLEDNJE DNI 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/  

SNEŽNE RAZMERE IN NEVARNOST PLAZOV 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/