Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. oktobra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo do vključno 22. 10. 2020 opravljenih  313.988 testov in potrjenih 19.313 primerov (9.098 moških, 10.215 žensk). 22. 10. 2020 je bilo opravljenih 6.745 testov, potrjenih primerov je bilo 1.656.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi delujejo v operativnih sestavih. Spremljajo razmere v regiji oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalnem nivoju.

V številnih občinah so župani izdali odloke o prepovedi uporabe otroških igrišč in športnih dvoran. Danes so se ukvarjali predvsem z organizacijo varstva otrok, saj bodo prihodnji teden vrtci zaprti. Občina Komen je dala možnost testiranja vseh zaposlenih na protitelesa SARS-CoV-2. Testiranje za občane Občine Komen, ki so zaposleni v občini je brezplačno, za vse ostale občina pokrije 50 odstotkov stroškov.

Zaradi vedno večjega števila okuženih v vseh regijah se spopadajo s težavami zaradi velikega izpada zaposlenih v šolah, vrtcih, domovih za ostarele in drugih ustanovah.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte, če tega ne morejo izvesti pooblaščene institucije

  1. 10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni angažiranih 1.885 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Poveljnik CZ RS je izdal naslednje odredbe:

  • Odredbo za zagotovitev fizičnega varovanja na vhodu v objekt Državnega logističnega centra (DLC) Roje in
  • Odredbo o aktiviranju Službe za podporo – Ekipe za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ).

Ministrstvu za zdravje in NIJZ je predlagal sprejem odločitve na ustrezni ravni glede prednostnega testiranja in obravnave testov za pripadnike sil za zaščito, reševanje in pomoč, ker bi zgodnejše odkrivanje okuženosti med pripadniki sil za ZRP prispevalo k zmanjšanju porasta okuženosti med silami za ZRP.

Komuniciral je z direktorjem NIJZ glede vprašanja o  smiselnosti izdaje soglasij NIJZ za športna tekmovanja.

Regijam je izdal navodilo za delo pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči ter izvajanja ukrepov med vikendom ob z dne 19. 10. 2020 razglašeni epidemiji COVID-19.

Usklajeval je izvajanje ukrepov s člani Štaba CZ RS v operativni sestavi.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je bil usklajen postopkovnik za razkuževanje v javnem sektorju v primeru stika s COVID-19 in poslan izpostavam URSZR, občinam in Gasilskim enotam širšega pomena (GEŠP).

Generalni direktor URSZR je izdal Odredbo o pripravljenosti na domu za javne uslužbence URSZR za potrebe zagotavljanja razpoložljivosti odziva reševanja ter aktivnosti URSZR v zvezi z aktualno problematiko nenadzorovanega širjenja okužb s koronavirusom v Republiki Sloveniji (RS).

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti.

Močan veter

Izpostava Ljubljana

Ob 17.44 so na Ljubljanski cesti v Kamniku gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Duplica s pomočjo avto-lestve pritrdili obrobo strehe v dolžini 6 metrov, ki jo je odtrgal sunek vetra in je ogrožala mimoidoče.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.23 so v Dolu pod Gojko, občina Vojnik, gasilci PGD Frankolovo nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovane osebe, ki je padla iz lestve.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.52 je v Šentjanžu nad Dravčami v občini Vuzenica pri delu z lestve padel krajan in se poškodoval. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.38 so v naselju Zastranje v občini Šmarje pri Jelšah gasilci PGD Šmarje pri Jelšah nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe. S pomočjo koritastih nosil so osebo prenesli iz hleva do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 10.15 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Izolo. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal dojenčka v inkubatorju. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 so na Ljubljanski cesti v Kamniku gasilci PGD Kamnik vstopili v stanovanje in s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice ter do prihoda reševalcev NMP Kamnik oskrbeli onemoglo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 19.24 so v Spodnji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Spodnja Polskava ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba in ji do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili prvo pomoč. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.58 se je štiričlanska družina prevrnila s kanujem na reki Ribnica na Ugarju v občini Ribnica. Obstali so na robu reke v močvari. Gasilci PGD Ribnica so jih s čolnom prepeljali na breg, kjer so jih pregledali reševalci NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 00.30 je v naselju Lokarje, občina Šentjur, na regionalni cesti Dramlje -Šentjur osebno vozilo zapeljal s cestišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetlili kraj nezgode, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč Reševalne postaje (RP) Šentjur in policiji. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 sta na črnuški obvoznici od Brnčičeve ceste do tomačevskega rondoja v Ljubljani v naletu trčila tovorno in dostavno vozilo. Poškodovala se je ena oseba, oskrbeli so jo reševalci NMP. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.50 je na cesti Dovže–Razborca, občini Mislinja, med vožnjo padel kolesar in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem - enota NMP Slovenj Gradec, ki je poškodovanega oskrbela na kraju ter ga z reševalnim vozilom prepeljala v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.08 so gasilci PGD Trbovlje mesto, na Novem domu v Trbovljah, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu motorista, ki se je poškodoval v prometni nesreči. Gasilci so zavarovali tudi kraj dogodka in posuli z vpojnim sredstvom razlite motorne tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 so v Srednji vasi pri Kamniku, občina Kamnik, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Srednja vas in Kamnik so goreče saje pogasili, pregledali in očistili dimno tuljavo ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 17.30 se je v supermarketu v Kočevju sprožil avtomatski javljalnik požara, zaznana je bila tudi zadimljenost prostora, najverjetneje zaradi zažgane hrane v pečici. Gasilci PGD Kočevje so s termovizijsko kamero pregledali prostore. Dodatno posredovanje gasilcev ni bilo potrebno.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 20.04 je na Dobravi, občina Bohinj, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so požar pogasili in pregledali okolico.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.10 je na Mestnem trgu v Šentjurju zagorelo v 80 litrskem zabojniku z mešanimi komunalnimi odpadki. Gasilci PGD Šentjur so pogasili ogenj in preprečili širitev požara.

Izpostava Kranj

Ob 21.16 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice pogasili gorečo vsebino zabojnika za smeti.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.20 so v Polju v Ljubljani goreli trije zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 16.39 so v gozdu pri naselju Jordankal v občini Mirna – Peč naleteli na ubojno sredstvo, podobno minometni mini. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije bodo v soboto 24.10. 2020, prevzeli ubojno sredstvo in ga najverjetneje uničili na kraju najdbe.

Izpostava Postojna

Ob 8.10 je nad naseljem Zabiče, občina Ilirska Bistrica, občanka pri nabiranju gob naletela na ročno bombo, nemške izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na kraju najdbe uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.14 so v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in s tem omogočili reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina dostop do poškodovane starejše osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/