Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. oktobra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1 povzetek poročila

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki), je bilo do vključno 21. 10. 2020 opravljenih 307.243 testov in potrjenih 17.651 primerov (8.333 moških, 9.318 žensk). 21. 10. 2020 je bilo opravljenih 6.215 testov, potrjenih primerov je bilo 1.663.

2 poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi delujejo v operativni sestavi. Spremljajo razmere v regiji oziroma po občinah, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja korona virusa, naloge oskrbe ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge povezane z epidemijo. Občine so objavile telefonske številke, na katerih lahko občani dobijo informacije in pomoč. Vzpostavljeni so kontakti in koordinacija s službami na lokalnem nivoju.

Opažajo vedno večji izpad zaposlenih v osnovnih šolah in vzgojno varstvenih zavodih ter pri negi oskrbovancev Doma starejših občanov (DSO), kjer se spopadajo tudi s kadrovskimi problemi. V občini Piran so prepovedali uporabo vseh javnih otroških igrišč in drugih športnih površin, razen za izjeme skladno z vladnim odlokom.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte, če to ne morejo izvesti pooblaščene institucije.

22. 10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni angažiranih 1.597 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Poveljnik CZ RS in namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje sta se udeležila sestanka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so obravnavali problematiko pomoči DSO.

Potekalo je usklajevanje navodila za preprečevanje prenosa okužbe pri intervencijah gasilskih enot.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti.

 

Potres

Izpostava Nova Gorica

V četrtek, 22. oktobra 2020, ob 16.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Kobarida, 71 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Koseča, Volarij in Dolj. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 8.52 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Vojsko, občina Kozje, kjer so od reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah prevzeli obolelo osebo in jo prepeljali v UKC Maribor. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podsreda so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.34 je helikopter SV v spremstvu sekundarne ekipe Kliničnega centra Ljubljane prepeljal obolelo osebo iz Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Izpostava Postojna

Ob 10.16 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.03 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Maribor.

Ob 16.29 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Raven na Koroškem v UKC Maribor. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.31 sta v Medlogu v občini Celje trčila dva osebna in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, nevtralizirani razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorje. Reševalci NMP Celje so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob  18.16 sta v Kovinarski ulici, občina Štore, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozili, odklopili akumulatorje in do prihoda reševalcem NMP nudili pomoč poškodovani osebi, ki je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.47 se je na poligonu v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, poškodoval motorist. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR ) Domžale, ki so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.38 sta na avtocesti Maribor–Murska Sobota pri izvozu za Mursko Soboto trčila tovorno in poltovorno vozilo, pri tem so se poškodovale štiri osebe. Poškodovane osebe so bile prepeljane v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 16.11 sta na Partizanski cesti v Sežani trčila kolesar in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so zavarovali kraj dogodka ter izvajali prometno varovanje. Reševalci NMP Sežana so na kraju oskrbeli lažje poškodovanega kolesarja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.55 je na Jagnjenici, občina Radeče, gorelo v dimniški cevi kurilne naprave, ogenj se ni razširil na dimnik. Gasilci PGD Jagnjenica so odstranili ogenj iz peči, očistili saje in kurilnico prezračili in preverili bivalne prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.13 je na Cesti v Gorice v Ljubljani zagorelo zapuščeno gospodarsko poslopje. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič. Vzrok požara ni znan.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 11.14 je na cesti v naselju Ravni, občina Krško, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Ptuj

Ob 8.03 je v Dobravski ulici v Ormožu zagorelo motorno kolo. Požar so do prihoda gasilcev PGD Ormož pogasili policisti. Gasilci pa so odklopili akumulator ter motocikel pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.40 je v Panovcu pri Novi Gorici občan med nabiranjem gob naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve; prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.56 je prišlo na daljnovodu v Bodoncih, občina Puconci, do izpada električne energije. Ob 15.36 so napako odpravili delavci Elektra Maribor. Med tem časom je bilo 1782 odjemalcev brez električne energije.

Ob 13.51 je na daljnovodu Puconci prišlo do izpada električne energije. Ob 14.37 so napako odpravili delavci Elektra Maribor. Brez električne energije je bilo 677 odjemalcev.           

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 10.26 so v Milčinskega ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata stanovanja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 so gasilci PGD Idrija posredovali v večstanovanjski stavbi v Beblerjevi ulici v Idriji, kjer so nudili pomoč osebi, ki je ostala v pokvarjenem dvigalu.

Napoved za naslednje dni 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/