Skoči do osrednje vsebine

Trojka obrambnih ministrov na neformalni avdio-video konferenci

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je popoldne udeležil neformalne avdio-video konference z nemško ministrico za obrambo Annegret Kramp-Karrenbauer in portugalskim ministrom za obrambo Joãom Gomesom Cravinhom.

Slovenija skupaj z Zvezno republiko Nemčijo in Portugalsko sestavlja tako imenovani trio držav, ki si od julija letos prek 18-mesečnega programa predsedovanja Svetu EU prizadevajo dosledno uresničevati dolgoročne cilje. Tokratno drugo srečanje obrambnih ministrov vseh treh držav, ki je sicer potekalo prek avdio-video povezave, je bilo namenjeno izmenjavi informacij in stališč glede prizadevanj EU na obrambnem področju, zlasti procesu strateškega pregleda Stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO) in sodelovanju tretjih držav v njem, Evropskemu mirovnemu skladu, analizi ogroženosti v okviru Skupne varnostne in obrambne politike oziroma tako imenovanem strateškem kompasu ter Evropskemu obrambnem skladu.

Obrambni ministri so poudarili pomen, da v 18-mesečnem obdobju zaporednega predsedovanja treh držav Svetu EU naredimo konkreten napredek na področju evropske obrambe. Kot so dejali, skupaj stremimo k hitremu izpolnjevanju naših ambicij. Naši skupni cilji so povečati zmožnosti za delovanje in krepitev odpornosti. Ob zasedanju obrambnih ministrov Nata, ki poteka istočasno, so ministri tria izpostavili potrebo po močnem evropskem stebru znotraj Nata ter se strinjali, da okrepljeno sodelovanje med EU in Natom deluje komplementarno in spodbuja Strateške prednostne naloge skupne deklaracije EU in Nata.

Naslednje srečanje vseh obrambnih ministrov EU bo predvidoma 20. novembra letos v Bruslju.