Skoči do osrednje vsebine

Obvladovanje naraščajočega števila okuženih je pomembno za zagotavljanje dostopnosti zdravstva

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci v vladnem središču povedal: »V Sloveniji se v zadnjih dneh srečujemo z rekordnim številom okuženih in že skoraj 25 odstotkov okuženih med vsemi testiranimi, kar ne kaže, da se epidemija umirja. Številke pa nas skrbijo tudi, ker še vedno ugotavljamo, da se posamezniki nedosledno držijo navodil, ki lahko prinesejo izboljšanje.«

Minister se je v uvodnem delu novinarske konference zahvalil ekipam medicinskih sester, zdravnikov in drugih, ki zagotavljajo obravnavo bolnikov in zadostno število postelj v bolnišnicah, tudi za COVID-19 bolnike.

V nadaljevanju je minister pojasnil razliko med zagotavljanjem zdravstvene oskrbe v prvem in drugem valu epidemije: »Danes  o virusu SARS-CoV-2 in o poteku bolezni vemo veliko več, zato lahko reagiramo na drugačen način. Če smo v prvem valu v večji meri zaustavili zdravstveni sistem, sedaj zagotavljamo zdravljenje vsem bolnikom. Glede na čakalne dobe nad dopustno čakalno dobo, je edina prava pot, da sproti, glede na dejanske potrebe zagotavljamo postelje za COVID bolnike. Število postelj se dnevno povečuje za okoli 10 do 12, kar lahko slovenski zdravstveni sistem še prenese.« V slovenskem zdravstvu imamo 7.522 postelj in če bo potrebno bomo lahko 10 odstotkov postelj, torej 700 postelj, zagotovili za oskrbo COVID bolnikov. Minister je tudi pojasnil, da je pri zagotavljanju potrebnega števila postelj ključen podatek, da bodo učinki ukrepov, ki jih sprejemamo danes, vidni v 10-ih do 14-ih dneh.

Minister je povedal tudi, zakaj karantena ni več učinkovit ukrep: »Karantena je kot ukrep za zajezitev okužbe učinkovita, ko lahko sledimo stikom. V tem trenutku, ko je okužba v družbi širše prisotna, pa to ni več mogoče. Če se kdo med nami okuži, ne moremo več vedeti, kje se je okužil. Za zajezitev okužbe danes je pomembno, da spoštujemo ukrepe za zajezitev okužbe, se pravi nosimo maske, razkužujemo in umivamo roke ter vzdržujemo priporočeno razdaljo. Pomembno pa je tudi, da se ukrepov držimo vsi in da vsi ravnamo, kot da smo okuženi. S tem varujemo svoje bližnje, predvsem najranljivejše skupine.« Opozoril je tudi, da pred okužbo oziroma novim koronavirusom ni varen nihče.

Minister je pozdravil poziv zdravniških organizacija: »Veseli me, da so se zdravniške organizacije poenotile in želim si, da se bodo v obravnavo COVID-19 bolnikov vključili vsi razpoložljivi kadri. Na ministrstvu smo pripravili vse potrebne pravne podlage.« Opozoril je, da za vitalen zdravstveni sistem ni pomembno le število zdravstvenih delavcev, ampak tudi, da ustavimo naraščanje okužb med njimi.

Izpostavil je tudi ustreznost sprejetih ukrepov, vendar pa hkrati opozoril: »Odgovoren sem za delovanje zdravstvenega sistema in danes lahko zagotovim, da bo vsak, ki bo potreboval bolnišnično oskrbo to tudi dobil. Če pa nam bo epidemija ušla izpod nadzora, tega ne bomo mogli več zagotavljati. Mislim, da si nihče ne želi, da bi zdravstvo pripeljali do točke, ko dejansko ne bi mogli več pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Namreč, do nekatere mere se lahko mesta v intenzivnih enotah povečujejo, če gledamo današnje številke, lahko število postelj še podvojimo, vendar pa omejitev niso samo postelje, ampak tudi kadri.«

Obvladovanje naraščajočega števila okuženih je pomembno za zagotavljanje dostopnosti zdravstva, naj bo to za COVID ali ostale bolnike. Minister je izpostavil, da je prav zato na mestu razmislek o dodatnih ukrepih, kot je popolna ustavitev družbenega življenja.