Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. oktobra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1  povzetek poročila

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo do vključno 20. 10. 2020 opravljenih 301.028 testov in potrjenih 15.983 primerov (7.546 moških, 8.437 žensk). Na dan 20. 10. 2020 je bilo opravljenih 5.891 testov, potrjenih primerov je bilo 1.504.

2  poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

 

21.10. 2020 je bilo na državni, regijski in občinski ravni angažiranih 1.708 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je izdal:

- Odredbo o aktiviranju Državne enote za hitre reševalne intervencije (št. 166-10/2020-125 – DGZR z dne 21. 10. 2020),

- Pojasnilo glede veljavnosti začasne izkaznice pripadnika CZ (št. 66-10/2020-126 – DGZR z dne 21. 10. 2020). Posredovano je bilo tudi navodilo za izdelavo dodatnih izkaznic.         

Poveljnik CZ RS je komuniciral:

- z ministrom za finance glede priprave navodila za priznavanje stroškov prostovoljcem vključenih v aktivnosti za obvladovanje širjenja bolezni COVID-19,

- s člani Štaba CZ RS, ki delujejo v operativni sestavi,

- s člani regijskih Štabov CZ,

- z uradnim govorcem Vlade RS za Covid19 in uskladil informacije za javnost in

- s poveljnikom Poveljstva sil SV o možnostih vključevanja SV za izvajanje ukrepov povezanih z zamejevanjem epidemije nalezljive bolezni COVID-19.

V ministrstvih izvajajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa in izvajajo redne naloge v obsegu, ki ga dopuščajo razmere. Če je možno, omogočajo delo na domu.

Regijski in občinski štabi so aktivirani in delujejo v operativni sestavi. Spremljajo razmere v regiji oziroma občini, izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Izvajajo se naloge oskrbe ranljivih skupin, pomoči v ustanovah, kjer so žarišča okužb ter druge naloge povezane z epidemijo.

 

Močan veter

Zaradi močnega vetra je bilo v preteklem dnevu zabeleženo skupno deset dogodkov, in sicer na območjih občin Sevnica, Celje, Lenart, Ptuj, Markovci, Sveti Tomaž, Majšperk in Trbovlje. Veter je poškodoval štiri ostrešja objektov, v ostalih primerih pa podiral drevje. Večinoma se je drevje podrlo preko cestišč, v dveh primerih preko objektov, v enem od teh je poškodovalo tudi parkirana vozila in elektro vodnike. Za sanacijo posledic vetroloma so bili aktivirani gasilci iz ene poklicne enote in sedmih prostovoljnih gasilskih društev.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 se je na Večni poti v Ljubljani otroku noga zagozdila med napere kolesa. Prisotnim je uspelo nogo izvleči, reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana pa so otroka na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Intervencija gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je bila preklicana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.47 je na pobočju planine Čuklja, občina Bovec, padel jadralni padalec in se poškodoval. Reševalci GRS Bovec so padalca oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP iz Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.48 se je v kraju Meliše, občina Ljubno, pri delu s traktorjem huje poškodoval občan. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanega oskrbeli in predali ekipi helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik. Poškodovanec je bil s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v UKC Ljubljana. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem in zavarovali kraj pristanka HNMP. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.41 je na Slovenski cesti v Ljubljani na gradbišču delavec padel z odra in se poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.46 je v Starem trgu ob Kolpi, občina Črnomelj, delavec padel s strehe objekta in se pri tem težje poškodoval. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so poškodovanega oskrbeli na kraju in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. O nesreči so obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 14.01 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Ptuj v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.40 je prišlo na regionalni cesti v kraju Paka pri Velenju, občina Velenje, do naleta petih osebnih vozil. Reševalci NMP Velenje so dve poškodovani osebi oskrbeli. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj, osvetlili mesto nesreče in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih in policiji.

Izpostava Koper

Ob 10.52 sta na avtocesti pred predorom Dekani v smeri Ljubljane, občina Koper, trčila tovorno in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so izvajali protinaletno in požarno varovanje kraja nesreče, odklopili akumulatorja ter pomagali reševalcem. Poškodovani sta bili dve osebi, ki sta bili prepeljani v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.49 je v naselju Mlaka pri Kranju prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. V nesreči je bila poškodovana ena oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na vozilu odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.36 sta na zahodni ljubljanski obvoznici pred izvozom Koseze v smeri Šiške trčila tovorno in osebno vozilo. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno. Nastala je samo materialna škoda.

Ob 17.32 sta na kamniški obvoznici v Kamniku trčili osebni vozili. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Posredovali so ekipa NMP ZD Kamnik, policisti in gasilci PGD Kamnik, ki so kraj nesreče protinaletno in protipožarno zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih ter nudili pomoč policistom pri obravnavi prometne nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.11 sta v kraju Dobrovo v občini Brda trčila osebno vozilo in motorist. Slednji se je pri trku poškodoval, zdravstveno pomoč so mu nudili reševalci NMP Nova Gorica. Na kraju so posredovali še poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD) Nova Gorica in policija.

Izpostava Postojna

Ob 11.32 je na cesti med naseljema Komen in Tomačevica, občina Komen, osebni avtomobil zapeljal s ceste. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Komen so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečencu in reševalcem NMP Sežana ter vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.10 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani zagorelo plastično stranišče. Pogasili so ga gasilci iz GB Ljubljana in PGD Dravlje. Stranišče je uničeno.

Izpostava Maribor

Ob 19.59 je v Zgornji Ložnici, občina Slovenska Bistrica zagorela stanovanjska hiša velikosti 10 x 14 metrov. Požar so pogasili gasilci iz PGD Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica, Tinje in Videž. Gašenje je oviral močan veter. Uničeno je ostrešje in zgornja etaža objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.50 se je na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem v smeri proti Kopru kadilo iz predela motorja kombiniranega vozila. Gasilci PGD Vrhnika in Stara Vrhnika so na kraju ugotovili, da gre za okvaro motorja. Zavarovali os kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Do požara ni prišlo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Verd in Dolnji Logatec ter GB Ljubljana, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.15 je na Trgu mladosti v Velenju zagorelo drevo. Gasilci PGD Velenje so pogasili goreče drevo in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.36 je v trgovini na Toplarniški ulici v Ljubljani prišlo do manjšega požara na stiskalnici papirja v bližini zabojnika za papir. Gasilci GB Ljubljana so odklopili prešo, odmaknili zabojnik ter pogasili in odstranili goreč papir, nato pa še s termo kamero pregledali vsebino stiskalnice in zabojnika.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 21.21 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah zagorel zabojnik za smeti. Gasilci GARS Jesenice so smetnjak pogasili.

Ob 21.21 je na Cesti revolucije na Jesenicah, zagorel zabojnik za smeti. Gasilci iz GARS Jesenice so smetnjak pogasili.

Ob 21.31 je na Savski cesti na Jesenicah zagorel zabojnik za smeti. Gasilci GARS Jesenice so smetnjak pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.55 je v Triglavski ulici v Ljubljani zgorel plastični zabojnik za papir, dva zabojnika poleg pa sta poškodovana. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana.

Ob 23.22 je na Cesti v Rožno dolino v Ljubljani gorel plastični zabojnik za steklo, poln odpadnega papirja. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana.

Ob 23.30 so v Rožni dolini na Cesti VI. goreli trije zabojniki za odpadke. Pogasili so jih gasilci iz GB Ljubljana in PGD Vič. Zabojniki so uničeni.

 

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je na Bukovčevi ulici na Viru, občina Domžale, v bližini balinišča občan skušal uničiti staro pirotehniko, ki pa je pri tem eksplodirala in ga huje poškodovala. Prvo pomoč so mu nudili bližnja stanovalka in gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, reševalci NMP Domžale pa so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 9.41 je v Brezini v občini Brežice iz tovornega vozila iztekla hidravlično olje na razdalji osemsto metrov. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj ter skupaj z delavci Komunalnega podjetja (KOP) Brežice posuli cesto z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

Izpostava Celje

Ob 12.54 je v naselju Vinska Gorica, občina Dobrna iz osebnega vozili iztekalo gorivo. Gasilci PGD Dobrna so zavarovali kraj, umaknili vozili s cestišča, z absorbentom posuli cestišče in ga očistili.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.06 so v bližini Banjšic, občina Nova Gorica, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) na kraju najdbe uničili 28 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, v skupni masi 53,64 kg, ker le-ta niso bila primerna za skladiščenje. Najdbe so bile italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.43 so na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo. O okvari pa so obvestili pristojni servis.

Ob 19.20 je na Gradnikovi cesti v Radovljici oseba padla in ni mogla vstati. Gasilci PGD Radovljica so ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.36 je na Trgu komandanta Staneta iztekala voda v stanovanju. Posredovali so gasilci GB Ljubljana. Vstopili so  skozi odprto okno in v stanovanju posesali vodo.

Ob 21.16 so v Ulici bratov Rozmanov v Ljubljani gasilci iz GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do starejše osebe, ki je padala in se poškodovala.

Izpostava Maribor

Ob 13.11 so v Stantetovi ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnih posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem omogočili dostop do obolele osebe. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.16 je v Mlinski ulici v Lendavi počila vodovodna cev v kotlovnici objekta in je voda poplavila prostor. Gasilci iz PGD Lendava so izčrpali okoli 5 kubičnih metrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 14.46 so v Arbajterjevi ulici na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta, v katerem so našli mrtvo osebo. Na kraju nesreče so bili prisotni tudi policisti in reševalci NMP Ptuj.