Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva v zvezi s stavbo na Metelkovi ulici 6

V zvezi s stavbo na naslovu Metelkova ulica 6 v Ljubljani pojasnjujemo, da je stavba glede na sodobne gradbene normative neustrezna, statično sporna in že postaja nevarna za bivanje. Streha že nekaj časa zamaka, odpada kritina, ki je že poškodovala avto na parkirišču. Zaradi slabe fasade in pomanjkanja izolacije so stroški ogrevanja bistveno višji.

Objekt na Metelkovi 6 je opečna gradnja, zgrajena v drugi polovici 19. stoletja in ima skupno štiri etaže. Objekt je v večinoma še prvotnem stanju, izvajala so se le nujna vzdrževalna dela, saj je ta stavba zaradi nezadostne potresne odpornosti že nekaj časa predvidena za sanacijo. Hkrati s statično sanacijo pa se načrtuje tudi zamenjava vseh drugih dotrajanih gradbenih elementov, vključno z inštalacijami. 

Po evidenci plačnikov stroškov upravljanja upravniku SPL, d. d. je uporabnikov prostorov v tej zgradbi 18. To so Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Zavod SCCA Ljubljana, Mirovni inštitut, Društvo NSK, informativni center, Društvo za retroavantgardo, Forum Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Plesni teater Ljubljana, Društvo ŠKUC, Maska Ljubljana, Zavod En – knap, Center za slovensko književnost, Zveza ekoloških kmetov Slovenije, Sloga, Zavod Exodos Ljubljana, Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana, Vitkar zavod, Društvo za promocijo žensk v kulturi - mesto žensk, Gallus J. Carniolus zavod. Mogoče prostore v tej zgradbi uporabljajo še druge nevladne organizacije, kar pa nam ni znano, ker s strani ministrstva niso dobila soglasja za uporabo prostorov.

Ob tem je treba dodati, da vsi našteti uporabniki za te prostore ne plačujejo nobene najemnine, nekateri ne poravnavajo niti stroškov. V izogib nevarnostim na dotrajani stavbi je ministrstvo brezplačne uporabnike pozvalo k izselitvi zaradi obnove objekta, saj gre še za edini neobnovljeni objekt v lasti države na tem območju Metelkove. Nujno obnovo sta načrtovala že predhodna ministra za kulturo, Dejan Prešiček in mag. Zoran Poznič.