Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti zunanjega ministra Severne Makedonije Osmanija

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar danes gosti na uradnem obisku Bujarja Osmanija, novoimenovanega ministra za zunanje zadeve Republike Severne Makedonije.

Ministra dr. Logar in Osmani sta izrazila zadovoljstvo nad zelo dobrimi odnosi med državama, tako na političnem kot na gospodarskem področju. Zavzela sta se za nadaljevanje pozitivnih gospodarskih trendov ter rednega in intenzivnega političnega dialoga med obema državama.

V pogovoru sta ministra izmenjala mnenja in informacije o aktualnih razmerah, povezanih s pandemijo covid-19. Strinjala sta se, da je potrebno v trenutnih razmerah pokazati solidarnost pri reševanju gospodarskih in družbenih vplivov pandemije.

Ministra sta izmenjala poglede tudi glede širitvenega procesa Evropske unije. Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo o začetku pristopnih pogajanj Severne Makedonije z Evropsko unijo, ki so jo evropski voditelji sprejeli marca letos. Izpostavil je, da bo Slovenija še naprej podpirala Severno Makedonijo na njeni evropski poti ter ji pomagala s svojimi izkušnjami. Pomoč pri približevanju Severne Makedonije k Evropski uniji Slovenija izvaja zelo uspešno že sedaj, saj je velik delež sodelovanja med državama vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja pri prilagajanju evropskim standardom. Za tovrstno pomoč se Slovenija financira preko mednarodnega razvojnega sodelovanja iz sredstev za dvostransko tehnično pomoč.

Minister dr. Logar je pozdravil nedavno objavljeni širitveni sveženj Evropske komisije, ki je potrdila nadaljnji napredek pri izvajanju reform v Severni Makedoniji. Minister dr. Logar je izrazil pričakovanje, da bo takoj po sprejemu pogajalskega okvirja sklicana prva medvladna konferenca med Unijo in Severno Makedonijo. Poudaril je, da bo Slovenija širitvenemu procesu še naprej posvečala posebno pozornost, še zlasti v času predsedovanja Svetu Evropske unije prihodnje leto.

Ministra sta v pogovoru izmenjala tudi poglede na aktualne razmere v regiji ter na druge mednarodne teme. Minister dr. Logar je poudaril pomen konstruktivnih odnosov s sosednjimi državami in pomen krepitve regionalnega sodelovanja. Minister Osmani pa je sogovornika seznanil z aktualnimi notranjepolitičnimi razmerami v Severni Makedoniji.