Skoči do osrednje vsebine

Četrti Mednarodni dan krajin

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Jutri, 20. oktobra, Svet Evrope in vse države podpisnice Evropske konvencije o krajini obeležujejo četrti mednarodni dan krajin. Naslavlja »Vključevanje krajin v sektorske politike« ter poziva države, da vključijo krajino v svoje regionalne in urbanistične politike ter v svoje kulturne, okoljske, kmetijske, socialne in gospodarske politike ter v vse druge politike z morebitnim neposrednim ali posrednim vplivom na krajino.

Evropska konvencija o krajini je mednarodni sporazum o varstvu, upravljanju in o načrtovanju krajin ter o ozaveščanju javnosti o pomenu krajin. V konvenciji izraz »krajina« pomeni območje, kot ga zaznavajo ljudje in katerega značilnosti so plod delovanja in medsebojnega vplivanja naravnih in/ali človeških dejavnikov. Obravnava naravno, podeželsko, mestno in primestno krajino, vključuje celinske in morske vode ter se nanaša se na izjemne, običajne in degradirane krajine.

Konvencija podaja temeljne usmeritve za področje krajine, ki jih morajo države podpisnice pri razvojnih politikah, strategijah, programih in pri mednarodnem sodelovanju, upoštevati. Konvencijo o krajini je do danes podpisalo že 41 držav in od tega 40 ratificiralo. Slovenija je konvencijo podpisala marca 2001, ratificirala julija 2003 (Zakon o ratifikaciji Evropske konvencije o krajini) in s tem jasno izrazila namero, da bo vidik varstva, upravljanja in načrtovanja krajin upoštevala v vseh procesih trajnostnega razvoja in varstva okolja.

Novica Sveta Evrope

Objava razpisa za Nagrado Sveta Evrope za krajino za leto 2020-2021