Skoči do osrednje vsebine

20. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev

S prenosom iz Narodne galerije se je v virtualnem okolju danes odvilo 20. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev.
Restavrator dela na primeru tkanine

Preiskava površine koptske tkanine z lupo | Avtor: Blaž Gutman

V uvodnem nagovoru je Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino, med drugim poudaril, da je stroka v Sloveniji v dveh desetletjih, odkar so organizirana strokovna srečanja, z izmenjavo izkušenj napredovala, izpostavil je sodelovanje med institucijami in zasebniki tudi v mednarodnem prostoru in ocenil njihov prispevek. Dejal je tudi, da konservatorji in restavratorji kulturni dediščini ponovno vdihnejo življenje.

Od 20. oktobra do 30. oktobra 2020 bo v mezaninu Narodne galerije na ogled virtualna predstavitev plakatov letošnjih udeležencev srečanja. Te si bo moč ogledati tudi na spletni strani Društva restavratorjev Slovenije.

Predstavljeni bodo številni projekti, med njimi prispevek o konserviranju koptskih tkanin, ki so bile stoletja izpostavljene neugodnim klimatskim razmeram. Med deli na papirju je zanimiv prispevek o raziskavah tradicionalnih tehnik izdelave marmoriranega papirja, prav tako bo predstavljen tudi zahteven poseg na kovinskem piranskem nadangelu Mihaelu, ki se mu je leta 2019 odlomil del desnega krila.

Mednarodno strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev se je odvilo v organiziciji Narodne galerije, Društva restavratorjev Slovenije in Skupnosti muzejev Slovenije. Ob predavanjih, ki so letos potekala v virtualnem okolju, je izšel tudi zbornik.