Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Od danes dalje je za celo Slovenijo razglašena epidemija

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Omenjeno je sporočil v nedeljo zvečer, ko je del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje pretresal aktualne razmere.
Delovna skupina vlade za preprečevanje okužb s covid-19.

Zasedanje delovne skupine vlade. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po včerajšnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije.

Po načrtu ukrepov za omejevanje novega koronavirusa je namreč vlada predvidela razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v zadnjih 14 dneh presegla 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah zdravljenje potrebovalo več kot 250 ljudi in ko bo intenzivno nego več kot 50 ljudi.

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju twitter sporočil še, da razglasitev epidemije neposredno sproži le aktiviranje Civilne zaščite. Vsi ostali ukrepi morajo biti sprejeti posamično, kar se bo dogajalo sorazmerno potrebam od danes naprej.

Prav tako pa je še izpostavil, da evropske izkušnje dokazujejo, da obstajajo ukrepi, ki so sorazmerni in učinkoviti ter hkrati varujejo življenja, zdravje in gospodarstvo: splošna uporaba zaščitnih mask, delna omejitev gibanja v nočnih urah in med kraji, delo in pouk od doma in uporaba aplikacije #OstaniZdrav.