Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. oktobra 2020

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.00 je na Javorniškem rovtu, občina Jesenice, oseba padla s strehe stanovanjskega objekta. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice in ga nato prepeljala na nadaljnjo zdravljenje v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.01 je v Dolenjem Vrhu, občina Trebnje, občan padel z lestve in si pri tem poškodoval hrbtenico. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Trebnje. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je nato prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 7.40 so na območju Gabrskega hriba, občina Ljubljana, pripadniki Enote za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana (EPV MOL) ter gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana, prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sostro, Bizovik in Zalog-Spodnji Kašelj nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Pogrešanega so našli v gozdu, kateri pa ni kazal znakov življenja. Gasilci PGD Sostro so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu pokojne osebe do vozila. Pri iskanju pogrešanega se je poškodovala tudi policistka. Poškodovanko so rešili s pomočjo vrvne tehnike gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.14 je bilo na cesti Zavratec–Rovišče, pri odcepu za Studenec, občina Sevnica, opaženo zapuščeno osebno vozilo, ki se je ponoči zaletelo v drevo in obstalo na brežini ceste naslonjeno na vinogradniške stebre. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so odklopili akumulator, nudili pomoč policiji z razsvetljavo in preventivno pregledali okolico dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.14 je v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, motorno kolo trčilo v ograjo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Kamnik, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 15.22 je na cesti Velike Lašče – Ribnica v kraju Prilesje, občina Velike Lašče, motorist z motornim kolesom trčil v drevo. Gasilci PGD Ribnica in GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP. Poškodovanega motorista so reševalci NMP na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljana pa ga je nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.27 je na cesti Novo mesto – Metlika, pri Koroški vasi, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika in nudili pomoči reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so ponesrečenca oskrbeli na kraju in nato prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 9.11 sta na Mariborski cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočina in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ptuj

Ob 1.07 je v Cvetkovcih, občina Ormož, gorela garaža stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cvetkovci in Velika Nedelja so požar pogasili.        

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 20.06 je na avtocesti v smeri Vransko - Šentrupert v občini Tabor gorelo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ločica ob Savinji so pogasili požar in odklopili akumulator. 

Izpostava Ljubljana

Ob 12.24 je cesti Škofljica – Rašica, naselje Mali Ločnik, občina Velike Lašče, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Turjak in Velike Lašče so požar, ki je v celoti uničil vozilo, pogasili in posuli po vozišču razlite motorne tekočine.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 6.38 je na Cesti na Brdo na Kokrici v občini Kranj gorelo v komunalnem zabojniku tik ob objektu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili in vsebino zabojnika preklopili in pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 5.07 sta se v vasi Čeplje v občini Lukovica v stanovanjskem objektu osebi zastrupili z ogljikovim monoksidom. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Blagovica in Lukovica so iznesli osebi na plano, kjer so jim reševalci NMP Domžale nudili pomoč, vendar žal prepozno. Gasilci so opravili detekcijo plinov in ugotovili visoko prisotnost monoksida. O dogodku je bila obveščena policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.20 je v naselju Gozd, občina Ajdovščina, v stanovanjski hiši iz poškodovane kuhinjske plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so plinsko jeklenko iznesli iz prostora, prezračili prostore in izmerili prisotnost plina z merilnikom plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.30 so v naselju Medlog, občina Celje, gasilci PGE Celje zavarovali območje, kjer je onesnaženo zemljišče. Nevarno snov bodo odstranili naslednji dan.

Izpostava Kranj

Ob 22.11 je v naselju Nemilje, občina Kranj, manjše tovorno vozilo zdrsnilo s ceste in pristalo v potoku na boku. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avtodvigala in vitla vozilo postavili nazaj na kolesa. Poškodovanih ni.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.43 je v naselju Zapuže, občina Ajdovščina, v stanovanjskem objektu iz cisterne puščalo kurilno olje. Kurilno olje iz poškodovane cisterne so prečrpal gasilci GRC Ajdovščina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je bila v Blažčevi jami v Dovjem, občina Kranjska Gora, najdena stara ročna bomba. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjsk regije so najdeno ročno bombo jugoslovanske izdelave in iz obdobja 2. svetovne vojne na kraju uničili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.15 je v bližini Glavnega trga v Sevnici traktor zdrsnil po brežini reke Save. Gasilci PGD Sevnica so traktor s tehničnim posegom izvlekli na utrjeno površino.

Ob 11.51 je v naselju Log, občina Sevnica, na razmočenem travniku obstalo kombinirano vozilo. Vozilo so s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče gasilci PGD Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 19.33 so v naselju Dobrovlje, občina Zreče, gasilci PGD Zreče nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.12 je na Cesti na Kurešček na Igu voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ig so iz kleti prečrpali okoli dva kubična metra vode.

Ob 23.22 je na Cesti v Rožno dolino v Ljubljani drevo padlo čez cesto in parkirano osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, drevo odstranili s ceste in z vozila ter s pomočjo avto lestve odstranili polomljene veje, ki so obvisele na sosednjem drevesu      

Izpostava Maribor

Ob 9.37 so v Ulici Rezike Zalaznik v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.03 je v naselju Sveti Jurij, občina Rogašovci, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveti Jurij so odmašili in očistili odtočni kanal ter iz kleti prečrpali okoli 3000 litrov meteorne vode.

NAPOVED ZA NASLEDNJE DNI

V nedeljo bo deloma sončno. Predvsem na Primorskem ni izključena kakšna ploha. Dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 18 °C.

V ponedeljek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju do 10, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 18 °C.

V torek se bo predvsem v zahodni polovici države pričelo oblačiti, na vzhodu pa bo dokaj sončno, zapihal bo jugozahodni veter. V sredo bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblačno, na zahodu bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Na vzhodu države bo sončno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Nekoliko topleje bo.

HIDROLOŠKO STANJE IN NAPOVED 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/