Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. oktobra 2020.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.08 je na relaciji Ajdovščina–Predmeja v delovni zapori ceste iz višine nekaj metrov padel delavec in se poškodoval. Posredovali so reševalci zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v splošno bolnišnico (SB) Nova Gorica.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.07 so v Lipoglavu v občini Slovenske Konjice gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Loče in reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice neuspešno oživljali neodzivno osebo.

Izpostava Kranj

Ob 13.30 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu sekundarne ekipe Kliničnega centra Maribor prepeljala otroka v inkubatorju iz SB Jesenice v univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.15 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz bolnišnice Murska Sobota v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 15.22 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Maribor in inkubatorjem na krovu poletela v Postojno in iz tamkajšnje porodnišnice prepeljala dojenčka v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Postojna o zavarovali mesto pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu inkubatorja v helikopter.

Izpostava Ptuj

Ob 16.01 so v Podgorcih, občina Ormož, gasilci PGD Podgorci iz reševalnega vozila v stanovanjsko hišo prenesli obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.19 sta na regionalni cesti Spodnji Brnik–Vašca trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in iz njega iznesli preminulo osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj in z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.59 sta v Mednem, občina Ljubljana, na regionalni cesti Ljubljana–Medvode trčila kombinirano vozilo in avtobus. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 16.07 sta v bližini bencinskega servisa Petrol v Perovem v Kamniku trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali krat dogodka, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojno sredstvo, dvignili motorno kolo in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.49 je v Selnici ob Dravi osebno vozilo zapeljalo čez vozni pas in trčilo v cestni robnik. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 7.37 je na cesti med naseljema Dutovlje in Krajna vas, občina Sežana, voznica zapeljala s cestišča ter bočno trčila v drevo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom omogočili dostop do osebe ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 17.15 so na Ormoški cesti na Ptuju verižno trčila tri osebna vozila pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda policije usmerjali promet, počistili cestišče ter do prihoda reševalcev pomagali poškodovancu. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 6.50 se je v restavraciji hotela v Mošnjah, občina Radovljica, žgala pozabljena hrana na štedilniku. Posredovali so gasilci PGD Brezje, Mošnje in Radovljica, ki so ugasnili štedilnik in odstranili prežgano hrano ter prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.48 je na Dolenjski cesti v Ljubljani gorelo v gostinskem lokalu Troja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili, posesali nateklo požarno vodo in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt. Lokal je bil v požaru močno poškodovan.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.32 so v naselju Kuršinci v občini Ljutomer v stanovanjskem objektu gorele saje v dimniku. Požar so pogasili gasilci PGD Mala Nedelja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.11 so v naselju Vrtovin, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ajdovščina sta odmašila zamašeno dimno tuljavo, pogasila goreče saje ter svetovala pregled in sanacijo dimnika.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 2.00 je v ulici Semedela v Kopru gorel avto. Gasilci JZ GB Koper so požar, v katerem je bil avto uničen, pogasili, odklopili akumulator in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 16.54 so ob cesti Železniki–Prtovč gorele smeti. Gasilci PGD Železniki so pogasili okoli 2 kvadratna metra smeti in prekopali okolico.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.17 je v Mesesnelovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.25 sta na Ulica Staneta Žagarja v Kranju trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, iz rezervoarja tovornega vozila prečrpali gorivo ter sanirali razlite tekočine po cestišču.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.47 je pri sprehodu po gozdu Panovec, občan Nove Gorice naletel na topovsko granato Torpedina, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo do uničenja uskladiščila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.27 je na Šmihelski cesti v Mozirju zaradi počene vodovodne cevi v lokalu iztekala voda. Vodo so iz prostorov prečrpali gasilci PGD Mozirje.

Ob 10.07 so v Vid Ivanuševi ulici v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, v katerem je bila mrtva in onemogla oseba. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so oskrbeli onemoglo osebo.

Ob 14.17 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili dve ujeti osebi. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Koper

Ob 8.53 so gasilci JZ GB Koper na Cesti na Markovec v Kopru s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci so onemoglo osebo odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.50 so v ulici Na Gulč v naselju Vnanje Gorice, občina Brezovica, gasilci PGD Vnanje Gorice nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 10.17 so v Moskovski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 18.54 so v večstanovanjskem objektu na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč občanu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 15.03 so v Novem naselju v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.25 so v Radencih gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.30 so v naselju Klenovik, občina Škocjan, gasilci PGD Zagrad zamenjali PVC folijo na zemeljskem plazu.

Izpostava Ptuj

Ob 12.01 so v Podgorcih, občina Ormož, gasilci PGD Podgorci nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 17.27 so v Ciril Metodov drevoredu na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli stanovanjska vrata v bloku in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 20.12 so na Kerenčičevem trgu v Ormožu gasilci PGD Ormož odstranili s strehe visečo pločevino, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.46 so v Ulici talcev v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje iz kletnih prostorov večstanovanjske stavbe izčrpali okoli 5 kubičnih metrov meteorne vode.

Ob 19.08 so v naselju Čolnišče, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Čolnišče razžagali in odstranili manjše drevo, ki se je podrlo na cestišče.

Napoved za naslednje dni

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. D opoldne bo ponekod po nižinah megleno. Popoldne ali zvečer bo predvsem na Primorskem možna kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, ob morju okoli 17 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 6, ob morju okoli 9, najvišje dnevne od 10 do 16, na Primorskem do 18 °C.

V ponedeljek bo povečini sončno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Jutro bo še sveže. V torek se bo oblačnost od zahoda povečala, zapihal bo jugozahodni veter. Nekoliko topleje bo.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/