Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar obiskal slovensko manjšino v Italiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar se je danes v Trstu in Gorici sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. To je njegov prvi uradni obisk pri manjšini in srečanje z njimi.

Neuradno se je minister kratko srečal z njimi na slovesnostih ob vrnitvi Narodnega Doma 13. julija letos.  S predstavniki slovenske manjšine se je pogovarjal o aktualnih vprašanjih. Osrednja tema obiska in pogovorov je bila namenjena urejanju zastopstva v italijanskem parlamentu v povezavi z aktualnimi spremembami volilnega zakona, ki so nastopile po izvedenem referendumu.

S predstavniki Fundacije Narodni dom se je minister dr. Logar pogovoril o nadaljnjih postopkih predaje poslopja Narodnega doma v last slovenski manjšini na podlagi memoranduma, podpisanega 13. julija letos. Minister dr. Logar se je v Gorici srečal tudi s predstavniki Slovencev na Goriškem in Videmskem.

Minister dr. Logar je na pogovorih poudaril, da s sosednjo Italijo potekajo redni stiki na vseh ravneh, ki so se v drugi polovici leta dodatno intenzivirali. Do konca leta načrtujemo še nekaj srečanj na visoki ravni. Obeležitev stoletnice požiga Narodega doma, ki sta se je poleg obeh predsednikov republik udeležila tudi oba zunanja ministra, je bil simbolni in zgodovinski dogodek tako za Slovence v Italiji kot za dvostranske odnose. Med državama poteka prijateljski in konstruktiven dialog o vseh vprašanjih. Slovenija v tem dialogu namenja posebno mesto položaju slovenske manjšine v Italiji. Glede na aktualno dogajanje v Italiji, bo svojo pozornost do položaja manjšine še okrepila.