Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. oktobra 2020

Potresi

Izpostava Celje

Ob 22.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Velenja, 57 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Šaleške doline. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

  

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 8.36 je zaradi povišanega plimovanja morja in močnega vetra morje prestopilo rob obalne črte in delno zalilo Sončno nabrežje v Izoli. O škodi ne poročajo.

Ob 8.51 bila zaradi visokega plimovanja morja v Piranu prožena sirena javnega alarmiranja, zaradi nevarnosti visokih voda. Morje je poplavilo rdeči pomol pred hotelom Piran in Piransko Punto, kjer je zalilo osebna vozila.

 

Poplave

Izpostava Brežice

Dne 15. 10. 2020 je v popoldanskem času reka Krka začela poplavljati poljedelske površine na območju pogostih vsakoletnih poplav pri naselju Malence v občini Kostanjevica na Krki.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 je na Ahlinovi ulici v Škofljici meteorna voda zalila kletne prostore objekta. Vodo iz objekta so prečrpali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofljica in preprečili nadaljnje vdiranje vode v objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 16.43 so v naselju Cerovec Stanka Vraza, občina Ormož, gasilci PGD Žerovinci iz kleti stanovanjskega objekta prečrpali okoli 30 kubičnih metrov vode.

  

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.15 se je nad Ulico IX. korpusa v Idriji zaradi namočenega zemljišča sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Idrija so s folijo prekrili okoli 300 kvadratnih metrov plazine.

  

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 7.28 dalje je pričela veljati zaradi burje zapora prometa I. stopnje na hitri cesti - H4 Razdrto–Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina in regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava, za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Med 10.27 in 11.45 veljala zapora prometa I. stopnje na odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino zaradi burje, ki v sunkih pihala do 100 kilometrov na uro.

Ob 11.52 je zaradi močnejših sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 130 kilometrov na uro, je na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina veljala zapora prometa II. stopnje, za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami.

Med 15.34 do 17.49 je zaradi manjše jakosti vetra na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina veljala zapora prometa I. stopnje, za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.36 se je v bližini Trnovega ob Soči, občina Kobarid, izgubil pohodnik. Reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Tolmin so pohodnika našli in nepoškodovanega pospremili do bivališča v bližini.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.48 je v naselju Avguštine, občina Kostanjevica na Krki, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator, izvlekli vozilo nazaj na vozišče in postavili na kolesa ter nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Krško.

Izpostava Koper

Ob 13.51 se je na cesti Šmarje–Dragonja v občini Koper na bok prevrnilo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so zavarovali kraj dogodka. Reševalci Prehospitalne enote (PHE) Obala so odpeljali poškodovanega v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 17.46 je na cesti Koper–Šmarje voznik z osebnim avtomobilom zapeljal v jarek. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 je na Vilharjevi cesti v Ljubljani prišlo do naleta osebnega vozila v avtobus. Iz osebnega vozila se je rahlo kadilo in izteklo je nekaj motornega olja. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom posuli onesnaženo cestišče; namestili pivnike pod vozilo, pregledali motor s termovizijsko kamero in ga preventivno prelili z gasilnim sredstvom.

Ob 17.47 se je v naselju Moravče pri Gabrovki, občina Litija, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Litija in Gabrovka so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili vozišče in usmerjali promet.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.23 sta v Črmošnjicah pri Stopičah, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, usmerjali promet do prihoda policistov, odstranili vozila iz cestišča, pomagali avto vleki ter očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so eno osebo oskrbeli na kraju.

Ob 20.42 sta na cesti od Dvora proti Žužemberku, občina Žužemberk, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Žužemberk in Dvor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, s tehničnim posegom iz osebnega vozila rešili osebo, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in očistili vozišče, razsvetljevali kraj nesreče in z vozišča umaknili vozili. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovanemu vozniku osebnega vozila na kraju nudili pomoč, vendar je zaradi poškodb umrl. Zaradi nesreče je bila cesta zaprta več ur.

  

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 18.32 je na Krožni cesti v Kopru zagorelo v garažni hiši. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so na kraju dogodka pogasili dva kvadratna metra gorečega lesa.

Izpostava Kranj

Ob 21.32 je v naselju Srednja vas, občina Gorenja vas–Poljane, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar, ki je kurilnico v celoti uničil, pogasili gasilci PGD Gorenja vas in Poljane. Stanovalce, ki so se nadihali dima, pa so na kraju pregledali reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.05 je na Vojkovi cesti v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Stožice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.24 so se v naselju Ročinj, občina Kanal, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal in Javnega zavoda za gasilsko reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 15.37 se je v Levstikovi ulici v Ilirski Bistrici, močno kadilo iz dimnika stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so v spremstvu policije vstopili v objekt, pogasili in izpraznili kurišče peči, pogasili tleče saje v dimniku ter dimnik deloma očistili. Lastniku, ki ga v času intervencije ni bilo doma, so odsvetovali kurjenje do strokovnega pregleda in dokončnega čiščenja dimnika.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 21.25 je na Vorančevi ulici v Novem mestu gorel komunalni zabojnik za odpadni papir in embalažo. Požar, ki je uničil zabojnik, so pogasili gasilci (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

  

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 14.38 so bili zaradi okvare na daljnovodu Kapele, občina Brežice, brez oskrbe z električno energijo odjemalci na območju Kapel in nekaterih okoliških naselij. Delavci Elektra Celje so napako tekom popoldneva odpravili.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Koper

Ob 12.22 se je ob stanovanjski hiši v Šmarjah pri Kopru porušil podporni zid. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so opravili strokovni ogled kraja dogodka in le-tega tudi zavarovali. Porušilo se je okoli 10 metrov zidu. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.44 so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom omogočili reševalcem NMP vstop v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Ob 13.45 so gasilci PGD Sedraž posredovali v naselju Trnovo v občini Laško, kjer so s prekopavanjem preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožal stanovanjsko hišo.

Ob 17.20 je meteorna voda ogrožala hišo v Žičah, občina Slovenske Konjice. Posredovali so gasilci PGD Žiče, ki so vodo preusmerili stran od hiše.

Izpostava Kranj

Ob 12.26 je v stanovanju v Šorlijevi ulici v Kranju počila vodovodna cev. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli vodovodni ventil in zamenjali ključavnico.

Ob 18.55 je na Gradnikovi cesti v Radovljici voznik kombiniranega vozila obtičal na travnati površini. Gasilci PGD Radovljica so ga s tehnično pomočjo potegnili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.17 je na Troštovi ulici na Igu meteorna voda zalila kuhinjo v osnovni šoli. Posredovali so gasilci PGD Ig, ki so prečrpali okoli šest kubičnih metrov vode iz prostorov.

Ob 22.44 si je na Zaloški cesti v Ljubljani otrok zagozdil prste v radiator. Nepoškodovana prsta so s tehničnim posegom rešili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.52 so gasilci PGD Ruše razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na cestišče pri naselju Lobnica v občini Ruše.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.29 so gasilci PGD Murska Sobota posredovali na Stari ulici v Murski Soboti, kjer so odprli vrata stanovanja in omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.10 so gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo, ki je zaprlo cestišče med krajema Bodrež in Avče v občini Kanal.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.07 je na cesti v bližini naselja Otočec, občina Novo mesto, padlo drevo na cestišče. Dežurni delavec cestnega podjetja Novo mesto ga je razžagal in odstranil.

Ob 17.32 je na cesti Novo mesto–Metlika v bližini Vahte, občina Novo mesto, padlo drevo na cestišče. Dežurni delavec cestnega podjetja Novo mesto je drevo razžagal in odstranil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.13 je v Otiškem Vrhu, občina Dravograd, zaradi zamašenega obcestnega jaška meteorna voda zalila lokalno cesto in klet bližnje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so v jašek namestili potopno črpalko ter s tem preprečili nadaljnje poplavljanje ceste.

Napoved za naslednje dni

V petek bo oblačno, občasno bo ponekod še rahlo deževalo. Šibka burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, v alpskih dolinah okoli 6, na Primorskem do 15 °C.

V soboto bo na Primorskem povečini sončno. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, na severovzhodu pa pretežno oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod po nižinah megleno. Popoldne ali zvečer bo predvsem ob morju možna kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 5, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 9 do 15, ob morju okoli 17 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla. Jutra bodo kar sveža.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/