Skoči do osrednje vsebine

Minister za javno upravo na neformalnem zasedanju ministrov držav članic EU, pristojnih za telekomunikacije in digitalizacijo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes udeležil neformalnega zasedanja ministrov držav članic EU, pristojnih za telekomunikacije in digitalizacijo. Zasedanje je potekalo v obliki video konference.
Slika računalniškega zaslona z udeleženci neformalnega zasedanja, ki poteka na daljavo

Neformalno zasedanje za telekomunikacije in digitalizacijo je potekalo na daljavo | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ministri so srečanje posvetili izmenjavi mnenj o umetni inteligenci,  podatkovni ekonomiji in aktu o digitalnih storitvah.  Minister Koritnik je na zasedanju poudaril, da se Slovenija zaveda izjemnega pomena umetne inteligence, kar se kaže v desetletjih aktivnega raziskovanja in visokošolskega izobraževanja na tem področju, hkrati pa se je z sedežem Globalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca v Ljubljani, Slovenija postavila na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence. Povedal je še, da Republika Slovenija pozdravlja cilje in namen Bele knjige o umetni inteligenci - evropski pristop k odličnosti in zaupanju, ki skupaj z evropsko podatkovno strategijo predstavlja ključne usmeritve EU v podporo razvoju in uvajanju umetne inteligence v prihodnjem obdobju ter osnovo za nadaljnje sodelovanje držav EU na tem področju. 

Ministri držav članic so se dotaknili tudi akta o digitalnih storitvah. Ta bo nadgradil evropska pravila o odgovornosti in varnosti za digitalne platforme, storitev in izdelkov, ki bodo zagotovili delovanje enotnega digitalnega trga. Potrošnikom bo zagotovil boljši dostop do digitalne vsebine in digitalnih storitev, podjetjem pa olajšano dobavo teh vsebin in storitev. Razpravljali so tudi o tem, kako ustvariti pogoje, ki spodbujajo pošteno konkurenco za spletne platforme in medijski sektor, ob tem zaščititi odprt in varen spletni prostor, hkrati pa dopustiti, da bo internet še naprej ključno gonilo za inovacije, gospodarsko rast, demokratični diskurz in družbeni napredek. 

Na zasedanju so se ministri opredelili za podpis skupne Deklaracije za oblačne storitve in gradnjo naslednje generacije oblakov za podjetja in javni sektor v EU, ki opredeljuje nacionalne in zasebne naložbe v mobilne tehnologije, vključno z izkoriščanjem razpoložljivih sredstev EU, ter spodbuja usklajen odziv industrije. 

Gre za opredelitev skupnega pristopa EU k oblačnim storitvam, vključno s političnimi pravili, tehničnimi rešitvami in enotnim vseevropskim trgom. Deklaracija spodbuja uporabo oblačnih storitev, s poudarkom na malih in srednje velikih podjetjih ter javni upravi. Pričakovan rezultat deklaracije je naslednja generacija oblačnih storitev v EU, ki bo namenjena potrebam industrijskih podatkov in javnemu interesu. Republika Slovenija deklaracijo podpira in jo bo podpisala.