Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s slovaškim ministrom Korčokom o gospodarskem sodelovanju in usklajevanju ukrepov proti covidu-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v okviru delovnega obiska na Slovaškem srečal z ministrom za zunanje zadeve Slovaške republike Ivanom Korčokom. V pogovoru sta se ministra predvsem posvetila ukrepom, ki jih državi sprejemata za omejitev širjenja covida-19. Strinjala sta se, da je njihovo usklajevanje bistvenega pomena za uspešno zajezitev epidemije in ponovni zagon evropskega gospodarstva.
med pogovorom

Ministra Anže Logar in Ivan Korčok | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Glede usklajevanja ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 sta se ministra posebej zavzela za boljšo koordinacijo na ravni Evropske unije. Strinjala sta se, da je potrebno omejevanje prehodov državnih meja urediti na način, ki bo čim manj prizadel vsakodnevno življenje državljank in državljanov ter poslovanje podjetij. Usklajevanje med zunanjimi ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije v okviru skupine tako imenovani Central 5 je primer dobre prakse na tem področju, zato je treba s temi srečanji nadaljevati, sta soglašala ministra.

V pogovoru sta se ministra zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Slovaško, pri čemer sta poudarila predvsem pomen gospodarskega sodelovanja, regionalnega sodelovanja in sodelovanja pri oblikovanju politik Evropske unije. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško se iz leta v leto krepi. Blagovna menjava med državama že več let presega 1 milijardo evrov, kar uvršča Slovaško med najpomembnejše gospodarske partnerje Slovenije. Glede gospodarskega sodelovanja v regiji sta se ministra strinjala, da je za nadaljnji gospodarski razvoj Srednje Evrope nujno povečati zmogljivosti prometne in energetske infrastrukture, predvsem v smeri sever-jug. Ob tem sta poudarila, da je tako za slovensko kot slovaško gospodarstvo življenjskega pomena povečanje kapacitet železniških povezav do pristanišča v Kopru. Slovaška je za Luko Koper tretje najpomembnejše zaledno tržišče, predvsem glede izvoza avtomobilov in uvoza sestavnih avtomobilskih delov.

Ministra sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Strinjala sta se, da je treba dejavno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek te regije in za njeno vključitev v evro-atlantske povezave. Govorila sta tudi o možnih nadaljnjih odzivih Evropske unije na razvoj dogodkov v Belorusiji in v vzhodnem Sredozemlju.