Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na srečanju z glavnim albanskim pogajalcem za EU Mazijem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je včeraj na srečanju gostil veleposlanika Zefa Mazija, glavnega albanskega pogajalca za EU, ki je obenem tudi državni minister in član albanske vlade. Državni sekretar Dovžan je izrazil podporo albanskemu približevanju Evropski uniji ter pozdravil odločitev o začetku pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo.
med srečanjem

Gašper Dovžan in Zef Mazi | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Osrednja tema pogovora je bila približevanje Albanije Evropski uniji. Državni sekretar Dovžan je bil s strani državnega ministra Mazija podrobno obveščen o stanju napredka v teh prizadevanjih, predvsem o stanju implementacije reform. Državni sekretar Dovžan je napredek Albanije v procesu približevanja Evropski uniji ocenil kot zelo dober. Izrazil je nadaljnjo podporo in pripravljenost, da Slovenija izkušnje in ugotovitve deli z albanskimi predstavniki in tako prispeva k napredku Albanije v integracijskih procesih.

Državni sekretar Dovžan je pozdravil odločitev o začetku pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo, ki so jo evropski voditelji sprejeli marca 2020 ter ob tem izpostavil pomen nadaljevanja implementacije reform na področjih, ki jih je Evropska komisija določila kot prioritetna: reforma pravosodja, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu in spoštovanja za to določenih rokov.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na političnem področju zelo dobro, veliko možnosti za dodatno krepitev sodelovanja med državama pa je na področju gospodarskega sodelovanja.