Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 14. oktobra 2020

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.07 so štiri planinke prispele do Kokrškega sedla, občina Preddvor, od koder se zaradi snega in slabe opremljenosti niso upale vrniti v dolino. Posredovali so reševalci gorsko reševalne službe (GRS) Kranj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV), ki je planinke nepoškodovane prepeljali nazaj v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

 Ob 17.58 je posadka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.59 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v UKC Maribor. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu.

Ob 12.24 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana, s helikopterjem prepeljala inkubator z dojenčkom iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.40 je na regionalni cesti Šentrupert–Mozirje v Parižljah, občina Braslovče, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega in kombiniranega vozila. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Braslovče, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP)Žalec in Celje so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka, drugo pa po oskrbi prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.57 je  Poslovni coni Žeje pri Komendi, občina Komenda, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci PGD Moste in PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kamnik.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 6.51 so v kraju Podulce, občina Krško, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Raka, ki so ugotovili, da so saje že pogorele. Preventivno so pregledali kaminsko peč, dimno tuljavo in okolico dimnika s termovizijsko kamero. Obveščena je bila dimnikarska služba.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.27 je v podjetju na Taborski cesti v Grosuplju zagorelo v stroju za obdelavo pločevine. Zaposleni so sami pričeli gasiti požar z gasilniki na prah, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Grosuplje in Šmarje Sap, ki so še pregledali in prezračili prostore. Stroj so umaknili na prosto.

Ob 12.54 je med naseljema Nadgorica in Dragomlje gorela večja bivalna baraka. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so požar omejili in ostanke barake pogasili. Oseba, ki je bivala v baraki, je bila rahlo opečena. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.55 je v kraju Prvačina, občina Nova Gorica, gorelo gospodarsko poslopje. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko reševalne dejavnosti Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica ter PGD Dornberk.

Ob 15.53 se je na požarišču gospodarskega objekta v Prvačini, občina Nova Gorica, ponovno kadilo. Posredovali so gasilci PGD Dornberk, ki so požarišče izdatno zalili z vodo in prekopali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 14.18 je Vrbini, občina Krško, zagorelo kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so požar pogasili, odklopili akumulator na vozilu in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 6.55 je na Ulici Heroja Staneta v Žalcu zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Žalec, ki so požar pogasili in odklopili akumulator.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Maribor

Ob 11.55 je na območju občine Lovrenc na Pohorju prišlo do nenačrtovanega izpada električne energije, brez elektrike je bilo 1414 odjemalcev. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.54 se je na Mladinski ulici v Kopru obolela oseba zaklenila v sobo stanovanja. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop ekipi NMP, ki je osebo prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.26 so v Ulici Rudija Papeža v Kranju gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem vstop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.56 so v Sejmiški ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale pomagali pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.45 so v kraju Biljana, občina Brda, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, nudili pomoč občanu pri odpiranju vrat, ker se je pokvarila ključavnica. Ena oseba je bila zaklenjena v prostoru.

Ob 13.56 sta gasilca JZ GRD GE Nova Gorica v Vipolžah, občina Brda, s tehničnim posegom odprla vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Nova Gorica so onemoglo osebo oskrbeli in jo odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Napoved za naslednje dni

 V četrtek bo oblačno s padavinami, v bližini morja lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1300 metri nadmorske višine, le na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo nekoliko niže. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 2, na Primorskem okoli 16 °C.

Zvečer in ponoči bo dež marsikje ponehal, veter bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v alpskih dolinah malo nad 0, na Goriškem in ob morju okoli 10 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo ponekod še rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, v alpskih dolinah okoli 5, na Primorskem do 16 °C.

V soboto in nedeljo bo na Primorskem povečini sončno, ponekod bo pihala šibka burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in zjutraj ponekod po nižinah megleno.