Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Češkem o usklajevanju ukrepov zaradi covid-19 in srednjeevropskem sodelovanju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na delovnem obisku v Češki republiki. Z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Tomášom Petříčkom, se je pogovarjal predvsem o pomenu usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja covida-19 in za okrevanje evropskega gospodarstva ter o krepitvi regionalnega sodelovanja.

Ministra sta se v pogovoru zavzela za bolj učinkovito usklajevanje ukrepov na ravni Evropske unije. Strinjala sta se, da morajo ukrepi predstavljati čim manjšo oviro za delovanje notranjega trga Unije in gospodarstva nasploh. Po srečanju sta ministra na skupni tiskovni konferenci poudarila, da se je koordinacija ukrepov med državami formata tako imenovani Central 5, ki ga poleg Slovenije in Češke sestavljajo še Avstrija, Madžarska in Slovaška, izkazala za zelo uspešno in da je potrebno z njo nadaljevati. Poleg tega sta podprla skupen pristop Evropske unije k razvoju cepiva proti covidu-19.

Ministra sta se prav tako strinjala, da je tesno sodelovanje med državami Srednje Evrope ključnega pomena za nadaljnji gospodarski razvoj držav v regiji. Ob tem sta se zavzela za tesnejše sodelovanje na področju izgradnje prometne in energetske infrastrukture v regiji. Minister dr. Logar je izrazil interes za tesnejše sodelovanje slovenskega in češkega logističnega sektorja. Pri tem je ministru Petříčku zagotovil, da bodo z izgradnjo drugega tira železniške proge Koper - Divača izpolnjeni tudi praktični pogoji za večjo navezavo čeških logističnih podjetij na Luko Koper.

V okviru delovnega obiska je minister dr. Logar skupaj s češkim kolegom Petříčkom slovesno predal eksekvaturo novi častni konzulki Republike Slovenije v Brnu Andrei Ungeroví. Z odprtjem konzulata na čelu s častnim konzulom v Brnu bo Slovenija okrepila svojo prisotnost na območju zgodovinske Moravske, v kateri ima Brno kot drugo največje češko mesto status vodilnega centra.

Minister dr. Logar se je v Pragi srečal tudi s predsednikom Vlade Češke republike Andrejem Babišem. Osrednja tema njunega pogovora je bil nadaljnji razvoj različnih oblik srednjeevropskega sodelovanja.