Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Uroš Lampret na ministrskem srečanju držav Pobude South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je v imenu ministra za obrambo mag. Mateja Tonina udeležil srečanja obrambnih ministrov v okviru Pobude za sodelovanje obrambnih ministrstev jugovzhodne Evrope (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM).

Predstavniki obrambnih ministrstev so na sestanku izrekli dobrodošlico novemu poveljniku Brigade za jugovzhodno Evropo, v kateri Republika Slovenija sodeluje kot opazovala; proučili napredek na skupnih projektih; izmenjali stališča o varnostni situaciji v regiji s predstavniki partnerskih regionalnih organizacij; ter zastavili vizijo skupnega dela v prihodnje.

V skupni izjavi so države članice pobude izrazile sočutje in sožalje z vsemi, ki jih je prizadela pandemija COVID-19, ter izpostavile upanje v čim hitrejše družbeno in ekonomsko okrevanje. Ob tem so izpostavile pomembno vlogo, ki so jo oborožene sile odigrale v teh okoliščinah. Prav tako so potrdile svojo zavezo h krepitvi političnega in vojaškega sodelovanja v regiji jugovzhodne Evrope, s čimer konkretno prispevajo k povečani regionalni varnosti in stabilnosti ter dobrim medsosedskim odnosom. Države so podprle nadaljnje približevanje evro-atlantskim integracijam s strani držav, ki so to opredelile kot svoj zunanjepolitični cilj, ter prenesle čestitke Republiki Severni Makedoniji, ki je v letošnjem letu postala 30. članica Nato zavezništva.

Državni sekretar Uroš Lampret je v imenu Republike Slovenije poudaril pomen multilateralnega sodelovanja v trenutnih razmerah, saj lahko skupne izzivi najbolj učinkovito naslovimo s skupnimi napori. SEDM pri tem ostaja največji format za varnostno-obrambno sodelovanje v širši regiji jugovzhodne Evrope, zaradi česar je potrebno sodelovanje dodatno okrepiti. Zavzel se je za to, da deljenje izkušenj, skupni projekti in skupni odzivi na varnostne grožnje ostanejo jedro sodelovanja znotraj SEDM. Novi izzivi, ki se pojavljajo poleg že obstoječih, predstavljajo dodatno obremenitev za obrambno-varnostne sisteme, pri čemer lahko multilateralno napori odigrajo ključno vlogo pri njihovem uspešnem naslavljanju.

Državni sekretar Uroš Lampret in generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Uroš Zorko na ministrskem srečanju držav Pobude SEDM

Državni sekretar Uroš Lampret in generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Uroš Zorko na ministrskem srečanju držav Pobude SEDM | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS