Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. oktobra 2020

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.13 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kotlje in Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem na Brdinjah, občina Ravne na Koroškem, sanirali zemeljski plaz velikosti okoli 300 kvadratnih metrov in ga prekrili s folijo.

Ob 10.50 so v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Legen in Slovenj Gradec s folijo zaščitili zemeljski plaz v izmeri okoli 20x20 metrov, ki ogroža stanovanjski objekt. Nadaljnjo sanacijo plazu bodo izvedle pristojne občinske službe.

Ob 11.22 se je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, sprožil zemeljski plaz velikosti okoli 10x8 metrov. Gasilci PGD Pameče Troblje in Slovenj Gradec so plaz prekrili s folijo. Nadaljnjo sanacijo plazu bodo izvedle pristojne občinske službe.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani pri obrezovanju drevesa delavec padel in se poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.12 se je v naselju Jelovec, občina Sevnica, tovorno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz kabine tovornjaka, odklopili akumulator, zajezili odtekanje goriva in hidravličnega olja iz vozila, pomagali pri postavitvi vozila na kolesa in odstranitvi s cestišča, z vpojnimi sredstvi sanirali cestišče ter nudili pomoč policiji in cestni službi. Dežurni pri cestnem podjetju so postavili prometno signalizacijo, počistili cestišče in odstranili okoli 50 m odbojne ograje. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Izpostava Kranj

Ob 12.28 sta na Cesti na Brdo v naselju Kokrica, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Dve osebi so reševalci prepeljali na pregled.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.20 je v Zadobrovi v občini Celje zagorelo v gostinskem objektu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Škofja vas so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Ob 8.44 je v naselju Stranje v občini Šmarje pri Jelšah zagorela plinska peč v kuhinji. Do prihoda gasilcev je lastnica že sama zaprla ventil na plinski jeklenki in se ob tem opekla po roki. Gasilci PGD Mestinje in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odstranili plinsko jeklenko ter pregledali in prezračili prostore. Požar je poškodoval opremo v kuhinji.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 so v Nemški Loki, občina Kočevje, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci PGD Predgrad so ugotovili, da so saje že pogorele. Preventivno so pregledali dimno tuljavo in okolico dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.20 je v naselju Pod gradom v Dravogradu, občina Dravograd, v kurilnici stanovanjske hiše zagorel papir. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je v Tičnici v Logatcu zagorel zabojnik za zbiranje papirja. Požar so pogasili gasilci PGD Gorenji Logatec.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.32 je v Rogatcu prišlo do razlitja nevarne snovi iz tovornega vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, iz poškodovane embalaže na tovornem vozilu izčrpali približno 200 litrov nevarne snovi, namestili pivnike in nevtralizirali razlite tekočine. Negativnega vpliva na okolje ni bilo, o dogodku so bile obveščene pristojne službe.          

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 8.12 je v Žirovskem Vrhu v občini Žiri občan pri delu v gozdu naletel na protipehotne odskočne mine iz obdobja 2.svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije so s pomočjo detektorja odkrili še 14 kosov protipehotnih odskočnih min nemškega porekla, 8 ročnih bomb angleške izdelave in topovski izstrelek kalibra 75 mm italijanske izdelave. Najdena ubojna sredstva so uničili na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.58 je na Vrečkovi ulici v Kranju kombinirano vozilo nasedlo na jašek. Gasilci GARS Kranj so vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 se je na avtocesti Blagovica–Trojane kadilo iz tovornega vozila. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje, ki so na kraju ugotovili, da gre za okvaro na turbini. Gasilci so zavarovali kraj ter z absorbentom posuli izteklo olje iz turbine. V času dogodka je bil odprt samo prehitevalni pas.

Izpostava Maribor

Ob 20.37 so v Frankolovski ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obležala onemogla oseba. Osebo so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.43 so na Vrtni ulici v Radencih, gasilci PGD Gornja Radgona, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega doma Gornja Radgona pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.33 so na Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko reševalno dejavnost Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba, za katero so poskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.12 sta se ob stebrih mostu čez reko Krko pri naselju Loke, občina Straža, zagozdili dve drevesi. Gasilci PGD Vavta vas so jih razžagali in odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 8.32 sta na Partizanski cesti v Sežani gasilca Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana s tehničnim posegom odprla vrata avtomobila, v katerem je bil zaklenjen enoletni otrok.

Ob 15.35 je v Velikem Brdu, občina Ilirska Bistrica, voda iz vodnjaka tekla v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Jelšane so s pomočjo potopne črpalke izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode in preprečili nadaljnjo škodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.46 so gasilci PGD Trbovlje - mesto na Mestnem Trgu v Trbovljah iz Trboveljščice s tehničnim posegom rešili poškodovano mladoletno osebo, ki je padla v potok. Reševalcem NMP Trbovlje so nudili pomoč pri oskrbi, imobilizaciji in prenosu do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo sprva precej jasno, čez dan pa se bo v zahodnih in južnih krajih oblačnost povečala. Tu in tam lahko pade kakšna kaplja dežja. Na vzhodu in severu bo večji del dneva sončno. Pihati bo začel jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C.

Ponoči se bo povsod pooblačilo, dež bo do jutra zajel zahodne, južne in osrednje kraje. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 4 do 8, v alpskih dolinah malo nad 0, na Goriškem in ob morju okoli 12 °C.

V četrtek bo oblačno s pogostimi padavinami. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1300 metri nadmorske višine, le na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo nekoliko niže. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 2, na Primorskem do 17 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo ponekod še rahlo deževalo.

V soboto bo na Primorskem povečini sončno s šibko burjo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

 

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/