Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. oktobra 2020

Poplave

Zaradi posledic nedeljskega obilnega deževja so gasilci v dopoldanskih urah črpali meteorno vodo iz stanovanjskih objektov v občinah Žalec, Grosuplje.

Visok sneg

V dopoldanskih urah so gasilci odstranjevali podrto drevje in vejevje, ki je oviralo promet s cestišč v občinah Lovrenc na Pohorju, Podvelka in Črna na Koroškem.

Plazovi 

Izpostava Brežice

Ob 8.48 se je v Orešju nad Sevnico, občina Sevnica, sprožil manjši zemeljski plaz. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 9.49 so iz lokalne ceste v gradnji v Gorici pri Slivnici v občini Šentjur s pomočjo delovnega stroja odstranili okoli 20 kubičnih metrov zemljine. Preko noči se je na cesto sprožil zemeljski plaz. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slivnica so zemljo prekrili s folijo.

Izpostava Maribor

Ob 5.37 se je v naselju Laznica v občini Maribor okoli dva kubična metra zemljišča vsulo čez cesto in jo zaprlo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pekre so zavarovali kraj dogodka in obvestili komunalno podjetje, ki odstranjuje plaz. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 13.15 so gasilci PGD Lovrenc na Pohorju posredovali v naselju Kumen v občini Lovrenc na Pohorju, kjer so s folijo prekrili zemeljski plaz v dolžini okoli 20 metrov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.25 je v Pamečah v občini Slovenj Gradec pri delu v hlevu padel krajan z višine okoli treh metrov in se poškodoval. Reševalci Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli ter ga prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 bo helikopter Slovenske vojske s sekundarno ekipo na krovu prepeljal odraslo obolelo osebo iz Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.04 sta v naselju Gunte, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči štiri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci Nujna medicinska pomoč (NMP) Krško in eno prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.20 sta v križišču Jurčičeve in Bevkove ulice v Žalcu trčili dve osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem NMP in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Žalec so pregledali pet oseb na kraju nesreče. Ena oseba je sama odšla na pregled v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.37 je v Gosposki ulici v Celju zagorel stanovanjski objekt, ogenj pa se je razširil na ostrešje. Posredovali so gasilci PGE Celje, PGD Celje-Gaberje, Ostrožno in Trnovlje, ki so požar omejili, iz objekta začasno na varno umaknili 7 oseb in eno domačo žival, nato pa požar dokončno pogasili in pregledali objekt.

Ob 17.47 je v Pongracu v občini Žalec zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Griže, Vrbje in Zabukovica so požar omejili, pogasili, nudili prvo pomoč poškodovani, pregledali in prezračili prostore. Poškodovanko, ki se je opekla po roki, so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Kranj

Ob 5.15 je prišlo do samovžiga žaganja v Srakovljah, občina Kranj. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Britof, ter Kokrica, ki so požar  pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 se je v Šeškovi ulici v Kočevju kadilo iz kletnih prostorov v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Kočevje so prostore prezračili in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Najverjetneje je šlo za povratni udar dima iz dimnika. Do požara ni prišlo, materialna škoda ni nastala.

Izpostava Murska Sobot 

Ob 0.10 je v naselju Vučja Gomila, občina Moravske Toplice, zagorela starejša stanovanjska hiša. Gasilci PGD Vučja Gomila, Moravske Toplice, Tešanovci, Suhi vrh in Selo so požar pogasili. V požaru je zgorel del ostrešja, poškodovane so tudi lesene stene objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.12 se je v varovanih stanovanjih na Gortanovi ulici v Novi Gorici kadilo, vklopil pa se je tudi požarni alarm. Aktivirani so bili gasilci Javni zavod za gasilsko reševalno dejavnost Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so ugotovili, da se je eni od stanovalk zakadilo v kuhinji. Pregledali in prezračili so prostore ter izklopili alarmno napravo. 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.13 so v Ribnici na Pohorju, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ribnica-Josipdol, ki so počakali dokler saje niso zgorele, dimnik očistili, s termovizijsko kamero pregledali podstrešje ter prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 2.48 je v Vodopivčevi ulici v Kranju zagorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili, odklopili akumulator in opravili pregled vozila s termovizijsko kamero.    

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale prečrpali okoli 250 litrov dizelskega goriva iz elektro jaška v naselju Vrhpolje pri Moravčah v občini Moravče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.21 so na Milanovi ulici v Kobaridu pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi odstranili in do uničenja shranili na varno najdeno ročno bombo mase 0,52 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.45 na Hmeljarski cesti v Preboldu obolela oseba ni mogla odpreti vhodnih vrat v stanovanje. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so odprli vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 16.07 so v gasilci PGD Nova Cerkev v Vizorah v občini Vojnik  črpali meteorno vodo iz kleti hiše.

Izpostava Kranj 

Ob 17.05 je se je na cesto Gorjuše–Mrzli studenec v občini Bohinj, zaradi snega podrlo drevo. Gasilci PGD Gorjuše in Koprivnik so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Ob 17.43 se je na lokalno cesto Goreljek–Koprivnik, občina Bohinj, zaradi snegoloma podrlo več dreves. Gasilci PGD Koprivnik so drevesa razžagali in odstranili z vozišča.

Ob 18.09 se je zaradi težkega snega v Koprivniku, občina Bohinj, na vozišče lokalne ceste podrlo drevo. Gasilci PGD Koprivnik so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Ob 18.46 je na Kidričevi cesti v Kranju, stanovalka v stanovanju zaznala vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so z detektorjem nevarnih plinov preverili stanovanje in v sklopu preventivnih ukrepov odklopili kuhinjski štedilnik ter odsvetovali uporabo do strokovnega pregleda.

Ob 18.50 se je na območju Goreljka, občina Bohinj, zaradi težkega snega podrlo več dreves na lokalno cesto. Gasilci PGD Koprivnik so podrta drevesa razžagali in odstranili z vozišča

Izpostava Maribor

Ob 5.18 se je v  Zgornji Selnici v občini Selnica ob Dravi  na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so odstranili drevo.

Ob 6.40 so v naselju Pivola v občini Hoče - Slivnica gasilci JZ GB Maribor s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 8.34 so gasilci PGD Šentilj posredovali na Slovenski ulici v Šentilju, kjer so iz objekta izčrpali približno 50 kubičnih metrov vode.

Ob 10.14 so gasilci PGD Dvorjane izčrpali okoli 15 kubičnih metrov meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjske stavbe v Zgornjem Dupleku.

Ob 15.09 so gasilci PGD Hoče odstranili dve debelejši veji, ki sta ogrožali igrala ob domu Miloša Zidanška na Hočkem Pohorju v občini Hoče-Slivnica.

Ob 19.35 je v Zgornjem Dupleku meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Iz kletnih prostorov stanovanjske stavbe so meteorno vodo prečrpali gasilci PGD Dvorjane.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.21 so gasilci PGD Kneža v Kneži, občina Tolmin, odmašili in očistili zamašen jašek za meteorno vodo pred stanovanjskim objektom.

Ob 16.06 so gasilci PGD Ledine na cesti Ledine–Mrzli Vrh v občini Idrija odstranili več podrtih dreves. 

Izpostava Novo mesto

Ob 1.55 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, podrto drevo na cesti oviralo promet. Odstranil ga je dežurni delavec Cestno gospodarskega podjetja (CGP) Novo mesto. 

Ob 17.35 so se ob stebrih mostu čez reko Krko pri naselju Potok v občini Straža zagozdila tri drevesa. Gasilci PGD Vavta vas so jih razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.36 sta Na Fari na Prevaljah, občina Prevalje, posredovala poklicna gasilca Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki sta ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.15 sta na gozdni cesti v bližini kraja Borovak pri Podkumu, občina Zagorje ob Savi, zaradi spodjedenega cestišča na težko dostopnem kraju obstali osebni vozili. Na kraju so posredovali gasilci PGD Radeče in Svibno, ki so zavarovali kraj dogodka, pospremili udeležence na varno ter vozili zavarovali pred nadaljnjim premikanjem.

Ob 12.50 so gasilci PGD Čemšenik v naselju Znojile, občina Zagorje ob Savi, razžagali in odstranili drevja s cestišča.

Napoved za naslednje dni

V torek bo na Primorskem pretežno jasno. Drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, v vzhodni polovici Slovenije pa pretežno oblačno. Ponekod na Štajerskem in v Pomurju bo občasno rahlo deževalo. Predvsem tam bo pihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem do 16 °C. Ponoči pa se bo v večjem delu Slovenije zjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -3, ob morju 8 °C.

V sredo čez dan se bo od jugozahoda oblačnost povečala, le ponekod v severni in vzhodni Sloveniji bo še dokaj sončno. Predvsem ponekod v hribovitih zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C.

V četrtek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo med 1000 in 1300 metri nadmorske višine. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Tudi v petek bo še oblačno z občasnimi padavinami in burjo na Primorskem.