Skoči do osrednje vsebine

16. oktobra, bomo obeleževali svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, bo v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) letos potekal pod sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.« Gre za globalno ozaveščanje in izvajanje aktivnosti za zmanjšanje lakote v svetu ter zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse. Ob tej priložnosti bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, ki bodo prispevali k odmevnosti sporočil ob svetovnem dnevu hrane.
Moški z otrokoma, eden zaliva drevo

Logotip Svetovnega dne hrane 2020 | Avtor: Mednarodna organizacijo za hrano in kmetijstvo-FAO /Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano-MKGP

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo skupaj z GRM – Centrom Biotehnike Novo Mesto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje organizira dvodnevno konferenco na temo letošnjega ključnega sporočila svetovnega dne hrane. Zaradi epidemiološke situacije bo konferenca potekala po spletni povezavi.

Na dvodnevni konferenci se bo zvrstilo 35 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter dve okrogli mizi: Raziskovanje in razvoj na področju hrane in Komunikacija na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji.

Udeležence spletne konference bo pozdravila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, visoki predstavnik Mednarodne organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO - Food and Agriculture Organization) in generalni direktor Regionalne pisarne FAO za Evropo in centralno Azijo, Vladimir Olegovich Rakhmanin. Letos namreč obeležujemo tudi 75. obletnico FAO in doživljamo čast, da je eden od programov Združenih narodov dobil Nobelovo nagrado za mir za leto 2020, za delo na področju hrane in oskrbe s hrano -  World Food Programme.

Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo s FAO in mu priznavajo ključno vlogo pri boju za izkoreninjenje lakote v svetu. Le-ta ostaja velik problem v več kot 50 državah, med njimi je 36 afriških, kaže letošnji indeks svetovne lakote. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let.

Podrobnosti glede dvodnevne konference:

Predavatelji in predsedujoči bodo sodelovali na dogodku z razdalje - od doma. Enako velja za vse  udeležence, ki naj si natančno ogledajo program konference, ki je dostopen na povezavi.

Za udeležbo se lahko prijavite preko GRM Center Biotehnike

Sestanek ID: 658 434 7230

Geslo: GRM

Koristna povezava:

- Mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO)