Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na virtualnem sestanku odbora Zedinjene Slovenije

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v ponedeljek, 13. oktobra, udeležila virtualnega sestanka odbora Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini.
Sedi za mizo, pred računalnikom, na ekranu drugi udeleženci sestanka.

Ministrica med sestankom. | Avtor: USZS

Na sestanku so predstavili dejavnosti slovenskih domov v Buenos Airesu v času karantene. Argentina je namreč že od marca zaprta, prepovedane so vse dejavnosti, tako tudi tiste, ki bi jih običajno organizirali v domovih. Zato so se hitro prilagodili situaciji in so svoje delovanje prenesli na splet. Virtualno se tedensko ali koliko mogoče pogosto srečujejo posamezne sekcije in skupne, prav tako kjer je to mogoče, vsako soboto preko spleta delujejo slovenske šole, ob nedeljah pa imajo prenose maš. Veseli so bili, da so lahko to nedeljo prvič od marca izvedli slovensko mašo tudi v živo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši. Argentina je izvedbo maš namreč dovolila, v kolikor se upošteva omejitev udeležbe do 20 ljudi. V vseh teh mesecih pa veliko in požrtvovalno delo opravlja tudi Zveza mater in žena, ki starejše in osamljene »obiskujejo« prek telefonskih pogovorov in razdeljujejo pakete hrane, kjer je to potrebno.

Poudarili so še, da sta zanje versko življenje in šola bistvena stebra slovenske skupnost v Argentini. Od tu izhaja pomembnost jezika, kako podajajo slovenski duh in čut do slovenstva mlajšim generacijam. Druge dejavnosti, kot so pevski zbori, gledališka dejavnost, folklora in drugo so vse dopolnilo temu osnovnemu temelju.

Ministrica je pohvalila njihovo delo v preteklih mesecih in jih seznanila z aktualnimi zadevami, povezanimi z delom urada.