Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. oktobra 2020

Snegolom

Zaradi novozapadlega snega so imeli na območju občin Bohinj, Kranjska Gora, Črna na Koroškem, Gorenja vas - Poljane, Mežica, Podvelka, Prevalje, Ravne na Koroškem, Zreče, Žirovnica gasilci 10 gasilskih enot, na 21 lokacijah, precej dela z odstranjevanjem podrtih dreves, ki so ogrožala predvsem cestni promet. V nekaterih občinah je bila zaradi podrtih električnih drogov motena oskrba z električno energijo. Na terenu so bili tudi delavci cestnih in komunalnih služb in delavci elektro podjetij.

 

Poplave

Zaradi obilnega deževja preko nedeljskega dne in noči je bilo zabeleženo skupno 36 dogodkov. Posamezni dogodki so bili zabeleženi na območjih občin Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kočevje, Ljubljana, Laško, Lenart, Ljubljana, Postojna, Prevalje, Radeče, Slovenske Konjice, Šentilj, Škofljica, Tržič, Vodice, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče in Žalec. Meteorna voda je v večini primerov zalila prostore, oziroma ogrožala objekte, poplavljala podvoze in cestišča. Zaradi razmočenega terena so se sprožili manjši zemeljski plazovi, eden od teh je ogrožal stanovanjsko hišo. Na terenu je posredovalo 33 gasilskih enot, od tega 3 poklicne. 

 

Močan veter

 Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 je v Kajuhovi ulici v Novi Gorici sunek vetra podrl drevo, ki je padel na dovozno pot k večstanovanjski stavbi. O dogodku so bili obveščeni vzdrževalci javne infrastrukture.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

 Izpostava Nova Gorica

 Ob 5.34 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi sunkov burje, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 Med 9.45 in 11.25 je zapora prometa 1. stopnje veljala tudi na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Ajdovščino.

 Ob 11.57 je bila zaradi močne burja, ki je pihala v sunkih do 130 kilometrov na uro, na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina uvedena zapora prometa 2. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

 Ob 15.02 je bila na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Ajdovščino zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje.

Med 18.18 in 19.17 je pričela veljati zapora prometa tudi na cestnem odseku med Ajdovščino in Selom.

 

Reševanja obolelih oseb

 

Izpostava Celje

Ob 21.55 so v naselju Trg, občina Radeče, gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radeče naleteli na občana, ki je doživel srčni zastoj. Gasilci so skoraj pol ure do prihoda reševalne ekipe NMP Sevnica izvajali reanimacijo s pomočjo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), nato pa so ga v oskrbo prevzeli reševalci, ki so ga dodatno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

 Izpostava Kranj

Ob 10.58 je na avtocesti pred viaduktom Ljubno, v smeri proti Radovljici, kombinirano vozilo prebilo varnostno ograjo in pristalo na travniku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka ter na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 je na uvozu Brdo v Ljubljan, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevračalo po brežini in pristalo na strehi na travniku okoli 50 metrov od cestišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo, prečrpali okoli 20 litrov goriva iz poškodovanega rezervoarja in vozilo postavili na kolesa. Za njegovo odstranitev so poskrbeli delavci vlečne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.38 je na relaciji Grabšinci–Gomila, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Za poškodovanega voznika so poskrbeli reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Gornja Radgona, posredovali pa so tudi gasilci PGD Gornja Radgona, ki so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.00 je na regionalni cesti Peršeti–Kanal pri kraju Sela pri Volčah, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Poškodovana je bila ena oseba. Na kraju so posredovali gasilci PGD Tolmin, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin in policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.32 je na Baragovi cesti v Žužemberku osebno vozilo pri obračanju obstalo na razmočenem terenu ob cesti. Gasilci PGD Žužemberk so vozilo z vitlom potegnili na cestišče.         

Izpostava Postojna

Ob 8.26 je na Partizanski cesti v Sežani na prehodu za pešce osebno vozilo zbilo peško. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke. Reševalci NMP Sežana so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 5.17 je v vasi Podobeno, občina Gorenja vas Poljane, zagorelo ob kmečki peči v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Gorenja vas in Poljane so pogasili začetni požar, odstranili oblogo in prezračili prostore.

Ob 11.02 se je na Mlaški cesti, občina Kranj, v stanovanju širil dim. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica in Britof so na kraju ugotovili, da se je na štedilniku žgala pozabljena hrana.

Do požara ni prišlo, gasilci so izmerili prisotnost plinov ter prezračili prostore. Stanovalca, ki sta se nadihala dima so odpeljali v ZD Kranj.

Izpostava Ptuj

Ob 13.46 se je v naselju Juršinci, v istoimenski občini, zaradi zamašenega dimnika začelo kaditi v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Grabšinski Breg so prezračili prostore in očistili dimnik.

 

Požari v naravi oziroma na p

 Izpostava Ljubljana

Ob 23.58 je v Toplarniški ulici v Ljubljani gorel kup smeti in palice za fižol. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Zadobrova so požar pogasili gasilci iz toplarne. Gasilci so mesto požara prekopali in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.56 so v Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za mešane odpadke. Zabojnik je uničen.

Ob 2.26 je na Resljevi cesti v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.28 so gasilci PGD Slovenske Konjice zaradi iztekanja vode posredovali na Starem trgu v Slovenskih Konjicah.

Ob 7.42 je v Gubčevi ulici, občina Celje, zaradi napake na grelniku vode prišlo do razlitja vode v nižje nadstropje, kjer je zalilo poslovni prostor. Gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili električno napajanje ter izčrpali vodo iz objekta.

Ob 12.24 je v Trubarjevi ulici, občina Celje, zaradi napake na radiatorju prišlo do razlitja vode v stanovanjskem prostoru. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izklopili električno napajanje ter izčrpali vodo iz objekta.

Izpostava Kranj

Ob 9.59 je na Cesti Viktorja Svetine na Jesenicah v trgovskem objektu zaradi počene vodovodne cevi prišlo do izlitja vode. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so pomočjo sesalca odstranili vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.19 so v Dobovičnikovi ulici na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu pacienta iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 9.24 so na Kamniški cesti v občini Domžale, gasilci Centra za požarno varnost (CPV) Domžale, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 12.45 so na Brigadirski cesti v Verdu, občina Vrhnika, gasilci PGD Verd nudili tehnično pomoč, ker je voda zamakal v stanovanjski objekt.

Ob 18.20 so v Pavšičevi ulici, občina Logatec, gasilci PGD Dolnji Logatec, preko lestve skozi okno vstopili v objekt, s tehničnim posegom odprli notranja vrata in omogočili reševalcem NMP in policistom dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 21.44 so gasilci PGD Šmartno na Pohorju s ceste v naselju Frajhajm v občini Slovenska Bistrica odstranili štiri podrta drevesa.

Ob 23.28 so v Čreti v občini Hoče - Slivnica gasilci PGD Hotinja vas odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.22 so v Trenti, občina Bovec, gasilci PGD Bovec skupina Trenta, nudili pomoč vozniku osebnega vozila, ki je ostal v snegu na poti Trenta-Vršič.

Ob 13.00 so v naselju Kneža, občina Tolmin, gasilci PGD Kneža, očistili prepust hudournika, ki poteka mimo stanovanjske hiše.

Ob 18.57 so gasilci PGD Vipava odstranili podrto drevo na dovozni cesti do Petrolove črpalke na hitri cesti Vipava Razdrto v občini Vipava.

Ob 21.02 so v kraju Gore, občina Idrija, gasilci PGD Dole odstranili podrto drevo.

Izpostava Postojna

Ob 7.15 je na Snežniški cesti v Pivki, oseba zdrsnila in padla na stopnišču večstanovanjske zgradbe. Gasilci PGD Pivka so poškodovancu nudili prvo pomoč ter pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo.

Izpostava Ptuj

Ob 1.42 so na Zadružnem trgu na Ptuju gasilci PGD Ptuj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.12 so na lokalni cesti Na gradu, občina Ravne na Koroškem, delavci JKP Ravne na Koroškem odstranili podrto drevo.

 

Napoved za naslednje dni

 V ponedeljek zjutraj bodo padavine ponehale tudi v vzhodni Sloveniji. Čez dan se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 16 °C.

V torek bo na severovzhodu zmerno do pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Drugod bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije megla. Najnižje jutranje temperature bodo od v alpskih dolinah okoli -4, drugod od -2 do 6, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem do 16 °C.

V sredo bo na vzhodu še deloma sončno, drugod se bo oblačnost povečala, ponekod v zahodni in južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo oblačno s padavinami.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, bo reka Krka sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, v ponedeljek zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku. V Podbočju bo zvečer dosegla največji pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/