Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. oktobra 2020.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 je na pobočju zahodnega roba Čavna, občina Ajdovščina, padel padalec. Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG) in gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Tolmin - enota Ajdovščina so padalcu nudili pomoč sneti padalo z drevesa in ga nato pospremili v dolino. Poškodovanega padalca so v nadaljnjo oskrbo v urgentni center Šempeter pri Gorici prepeljali člani HRI MONG Nova Gorica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.44 se je v Dravogradu na stadionu poškodoval nogometaš. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 18.29 se je na ulici Ugasle peči v Prevaljah na nogometnem igrišču poškodoval nogometaš. Reševalci Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.19 je na Kunaverjevi ulici v Ljubljani z gradbenega odra padel delavec. Reševalci Nujna medicinska pomoč (NMP) Ljubljana so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.23 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Raden, občina Sevnica, v Urgentni center (UC) Celje. Kraj pristanka so zavarovali gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 je na Črnuški cesti v Ljubljani oseba padla v globino na obrežje potoka Črnušnica. Reševalci NMP Ljubljana so skupaj z gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana poškodovano osebo oskrbeli na kraju, imobilizirali in nato prenesli v reševalno vozilo.

Ob 15.40 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v UKC Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Kočevje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.18 sta v Braslovčah trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Celje in PGD Braslovče so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom očistili vozišče razlitih motornih tekočin ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 14.31 sta na cesti Lucija – Seča, občina Piran, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev in nato reševalcem nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 19.30 je na cesti skozi Bohinjsko Belo, občina Bled, v bližini železniške postaje osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, poškodovanega voznika s tehničnim posegom rešili iz vozila, na vozilu odklopili akumulator, vozilo s pomočjo avtodvigala postavili nazaj na cesto in nudili pomoč policiji pri urejanju prometa.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.34 je na cesti Kamnik – Ločica, občina Kamnik, motorno kolo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Kamnik in PGD Zgornji Tuhinj so nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanega motorista, postavili motorno kolo na kolesa, nudili pomoč policiji pri ogledu, usmerjali promet in očistili vozišče. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kamnik in ga nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.41 je na avtobusnem obračališču v Kromberku, občina Nova Gorica, osebni avto zdrsnil s cestišča. Gasilci iz Javni zavod za gasilsko reševalno dejavnost Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so vozilo potegnili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.20 sta na cesti med Vipavo in Zemonom, občina Vipava, trčili vozili. V nesreči se je ena oseba huje poškodovala. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine, nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovanca prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 15.36 sta na Lokavski cesti v Divači v krožnem križišču trčila osebno vozilo in kolesarka s kolesom. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so požarno in naletno zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke reševalcem NMP Sežana, ki so jo nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB)  Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 17.18 sta na Dornavski cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi očistili vozišče izteklih motornih tekočin in usmerjali promet. Reševalci NMP Ptuj so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.19 je v naselju Prešna Loka, občina Sevnica, v pomožnem objektu zagorel lesen strop. Domačini so požar pogasili še pred prihodom gasilcev PGD Sevnica, ki so nato leseni strop odprli in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.01 so v Kanižarici, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, s termo kamero pregledali dimnik in okolico ter lastnikom svetovali strokovno čiščenje dimnika. Ogenj se ni razširil na ostrešje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 20.17 so v Mošnjah, občina Radovljica, gasilci PGD Mošnje in PGD Radovljica pogasili več gorečih kupov suhe slame.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.26 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela vsebina komunalnega zabojnika za embalažo. Gorečo vsebino so pogasili gasilci iz GB Ljubljana. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Celje

Ob 5.51 je v stanovanjskem bloku Na zelenici v Celju v stanovanju iztekala voda. Posredovala sta gasilca PGE Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.53 so v naselju Spodnja Lipnica, občina Radovljica, pri gradbenih delih delavci z delovnim strojem poškodovali vodovod. Iz gradbene jame so vodo prečrpali gasilci PGD Lancovo. Poškodovan vodovod pa so sanirali dežurni delavci KP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.43 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala športnega objekta s tehničnim posegom rešili ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 11.10 so na Cesti 2. julija na Šentilju v Slovenskih Goricah gasilci GB Maribor na mejnem prehodu Šentilj s pomočjo avto lestve s kovinskega nadstreška visečo pločevino pritrdili nazaj z vijaki.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.34 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili dve osebi.

Napoved za naslednje dni

V nedeljo bo oblačno s padavinami, v bližini morja bo tudi kakšna nevihta. Meja sneženja se bo na severu že dopoldne spustila na okoli 800 m nadmorske višine, popoldne in zvečer pa bo ponekod lahko snežilo do okoli 500 m nad morjem. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do 12 °C.

Ponoči bodo padavine postopno ponehale.

V ponedeljek bo na Primorskem precej jasno z burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo jasnilo. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah okoli 0, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem do 17 °C.

V torek bo več jasnine na zahodu in nekaj več oblakov na vzhodu, kjer lahko pade kakšna kaplja dežja. Zjutraj bo ponekod po kotlinah osrednje Slovenije megla. Burja na Primorskem bo ponehala. V sredo bo večinoma suho vreme, zapihal bo jugozahodnik.

Opozorili

Danes se bo pojavila nevarnost snegoloma v višjih predelih Gorenjske in Koroške že dopoldne in sredi dneva, popoldne in zvečer pa lahko tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem.

V predelih nad okoli 800 m se bo v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek pojavila nevarnost snegoloma, na Primorskem pa bo pihala burja z najmočnejšimi sunki med 100 in 120 km/h.

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/