Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. oktobra 2020.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.06 je v koritih Tolminke, občina Tolmin, osebi postalo slabo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so jo na kraju oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli tolminski reševalci. Odpeljali so jo na pregled v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 11:45 se je v kamnolomu Laže v občini Divača poškodoval voznik pri padcu z avtocisterne. Posredovala je ekipa Nujne medicinske pomoč (NMP) Sežana, ki je osebo oskrbela na kraju in prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Izola. O dogodku je bil obveščen Operativno-komunikacijski center (OKC) Koper.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 22.19 so v Zlatoličju, občina Starše, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zlatoličje oživljali obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.43 je na avtocesti Unec–Logatec, občina Logatec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Logatec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vozilo umaknili na odstavni pas. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.20 so na Dunajski cesti v Ljubljani v naletu trčila tri osebna vozila. Tri osebe so se lažje poškodovale. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in oskrbeli ponesrečence do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 14.02 sta na Osojnikovi cesti na Ptuju čelno trčili osebni vozili, pri čem se je lažje poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ptuj so na vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle motorne tekočine, ter usmerjali promet. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano voznico na kraju oskrbeli.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.35 je na Pipanovi cesti v Šenčurju zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur so požar pogasili, izmerili prisotnost plinov, prezračili prostore  ter sanirali razlito kurilno olje v kotlovnici hiše. Do prihoda reševalcev so nudili pomoč dvema osebama, ki sta se nadihali dima.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.55 je v naselju Čepinci, občina Šalovci, prišlo do požara v garažni kuhinji. Posredovali so gasilci PGD Čepinci, Šalovci, Dolenci in Markovci, ki so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.25 so na Vrhovljah pri Kojskem, občina Brda, gasilci PGD Dobrovo z vodo zalili tleče požarišče pogašenega požara na stanovanjskem objektu.

Izpostava Postojna

Ob 15.01 je v Globočnikovi ulici v Postojni gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Lastnik objekta je še pred prihodom gasilcev PGD Postojna požar omejil in delno pogasil. Gasilci so požar dokončno pogasili in objekt pregledali s termo kamero ter stavbo prezračili. Pogorela so drva. Večje škode ni bilo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.31 je na Baredih, občina Izola, zagorel manjši bager. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so požar pogasili in izklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 se je na Adamičevi ulici v Grosupljem kadilo v kabini osebnega vozila. Pred prihodom je voznica dim že zadušila. Gasilci PGD Grosuplje so odklopili akumulator in pregledali vozilo. Škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 16.17 je ob Jareninski cesti v Šentilju v Slovenskih goricah na njivi gorel kmetijski stroj za spravilo koruze. Gasilci PGD Šentilj in Ceršak so požar pogasili. Gmotna škoda še ni ocenjena.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.14 so na Koželjskega ulici v Velenju, gasilci PGD Velenje, nudili pomoč osebi, ki je padla iz postelje in sama ni mogla vstati.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 sta na Zoisovi ulici v Kranju gasilca GARS Kranj rešila osebo iz okvarjenega dvigala objekta.

Ob 8.20 so na Partizanski cesti v Kranju gasilci GARS Kranj zaprli ventil na pokvarjenem hidrantu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.10 so v naselju Melinci, občina Beltinci, našli utopljeno osebo za hišo, ki so jo iz vode izvlekli gasilci PGD Melinci. Na kraju dogodka so bili prisotni tudi policisti in reševalci.

Ob 12.54 so v Prešernovi ulici v Ljutomeru, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši, v katerem je bila obolela oseba. Na kraju je bila prisotna policija in enota NMP Ljutomer, ki je osebo prepeljala v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.33 se je na avtocesti od izvoza Bič proti Medvedjeku, občina Trebnje, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Trebnje so ob prihodu na kraju ugotovili, da ne gre za požar ampak za okvaro motorja. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator, s termovizijsko kamero pregledali motorni del vozila, posipali iztekle motorne tekočine in razsvetljevali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 9.16 so v Ulici Ivana Turšiča v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč ekipi NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja v reševalno vozilo. Oseba je bila prepeljana v SB Izola na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.49 so na Tomšičevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe iz večstanovanjskega objekta v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

V soboto bo povečini sončno, po nekaterih nižinah bo dopoldne megla. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala, zvečer bodo na severozahodu padle prve dežne kaplje. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C. Ponoči bo povsod pričelo deževati, ob morju bo tudi kakšna nevihta. Začel bo pihati severovzhodni veter, na Primorskem proti jutru burja. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 14 °C.

V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se bo na severu spustila na okoli 800 m nadmorske višine, drugod bo dopoldne še nad 1000 m. Popoldne in zvečer bo ponekod lahko snežilo do okoli 500 m nad morjem. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo le od 4 do 9, na Primorskem do 12 °C.

V noči na ponedeljek bodo padavine postopno ponehale. V ponedeljek bo na Primorskem precej jasno z burjo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V torek kaže na večinoma suho vreme, le na vzhodu bo lahko padla kakšna kaplja dežja. Burja na Primorskem bo ponehala.

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, se bo v nedeljo pojavila nevarnost snegoloma že dopoldne v višjih predelih Gorenjske in Koroške, popoldne in zvečer pa tudi ponekod na Notranjskem, Kočevskem in v Zasavju.

Hidrološko stanje in napoved

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/