Skoči do osrednje vsebine

Zdravstveni inšpektorat od izbruha epidemije z več kot 40 tisoč nadzori

O najnovejšem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata ter vladni govorec Jelko Kacin.
Deana Potza med novinarsko konferenco

Zdravstvena inšpektorica Deana Potza o nadzoru izvajanja zajezitvenih ukrepov | Avtor: Bor Slana, STA

V četrtek je bilo potrjenih 363 okužb, izvedenih je bilo 3682 testiranj. Za covidom-19 so umrli štirje bolniki. V bolnišnicah se zdravi 138 bolnikov, 22 jih je na intenzivni negi. Število pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev v 14-dnevni incidenci je 137. Največ novih primerov je potrjenih v Ljubljani, 74, sledi Kranj z 19 primeri.

Ukrepi v evropskih državah so zelo različni. Uradni govorec Jelko Kacin je omenil, da vse več držav uvaja obvezno nošenje mask na prostem. Tako je na primer v Parizu, od včeraj naprej tudi v Italiji, takšen ukrep pa v Romuniji velja v bližini izobraževalnih ustanov. Na Hrvaškem velja časovno omejeno obratovanje lokalov, podobno je na Finskem in v Severni Makedoniji, kjer so omejili tudi zasebna druženja, in sicer na štiri ljudi. V Franciji in Belgiji so gostinski lokali zaprti. Na Češkem in Slovaškem do konca meseca ostajajo v veljavi strogi zajezitveni ukrepi.

Od izbruha epidemije dalje je po besedah zdravstvene inšpektorice Deane Potza zdravstveni inšpektorat opravil skupno 47.100 inšpekcijskih nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600, na drugih področjih pa 6500. Izrečenih je bilo več kot 4900 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 1,1 milijona evrov, od tega jih je bilo na področju nalezljivih bolezni izrečenih več kot 4500 v skupni vrednosti 830.000 evrov.

Izvedenih je bilo slabih 25.000 nadzorov spoštovanja vročenih odločb o odrejeni karanteni, kršiteljem so bile izrečene globe v skupni vrednosti skoraj 102.000 evrov.

Pri nadzoru izvajanja gospodarske dejavnosti v objektih in na dogodkih je bilo opravljenih 6900 nadzorov, od tega 3900 v gostinstvu, 1700 nadzorov trgovin in 370 nadzorov prireditev. 930 nadzorov je bilo izvedenih v frizerskih in kozmetičnih salonih, na kopališčih in v drugih javnih objektih, kot so muzeji, pošte, banke in podobno. Izrečenih je bilo 86 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 88.400 evrov.

Zaradi nenošenja mask v zaprtih javnih prostorih je bilo izrečenih 117 glob fizičnim osebam v skupni vrednosti okrog 43.000 evrov.

Zdravstveni inšpektorji bodo danes v sodelovanju s policisti nadzirali tudi spoštovanje omejitev zbiranja več kot desetih ljudi, uporabo zaščitne maske na odprtem javnem prostoru in upoštevanje drugih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje na napovedanem protestnem shodu.

Posnetek novinarske konference