Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na otvoritvi razstave Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v petek, 9. oktobra 2020, udeležila otvoritve razstave v preddverju velike dvorane Državnega zbora z naslovom Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela – 100 let po plebiscitu.

Stojijo.

Ministrica med ogledom razstave. | Avtor Matija Sušnik

Razstavo so ob letošnji 100. obletnici koroškega plebiscita pripravili Koroški pokrajinski muzej iz Slovenj Gradca - KPM, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem - KSŠŠK in Iniciativa Slovenski konsenz za ustavne pravice/Initiative Konsens für Verfassungsrechte - SKUP.

Razstava, ki bo v Državnem zboru gostovala do 16. oktobra 2020, poleg zgodovinskega ozadja plebiscitnih dogodkov, prikazuje položaj slovenske narodne skupnosti na Koroškem danes ter ključne dogodke v desetletjih po plebiscitu, ki so privedli do dramatičnega upada slovensko govorečega prebivalstva na avstrijskem Koroškem.

Historični del je predstavljen v izobraževalnem filmu v izvedbi Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu, sodobni del pa na razstavnih panojih v izvedbi civilne iniciative SKUP, Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovnega umetnika Karla Vouka, kjer je – po izbranih težiščnih področjih – v besedi in sliki prikazano sedanje stanje slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Na otvoritvi so predstavniki organizatorjev razstave kustos Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec in avtor dokumentarno-izobraževalnega filma Marjan Linasi, Sonja Kert-Wakounig iz Iniciative Slovenski konsenz za ustavne pravice /Initiative Konsens für Verfassungsrechte (SKUP), Lena Kolter iz Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk predstavili razstavo in ob tem izrazili prepričanje, da je hram demokracije pravo mesto za predstavitev in seznanitev z  življenjem koroških Slovencev v zadnjih 100 letih s poudarkom aktivnosti zadnjih let. Zbrane pa je pozdravil in nagovoril tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič.