Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. oktobra 2020.

Močan veter

Izpostava Brežice

Ob 6.51 je v naselju Gorenja vas pri Leskovcu, občina Krško, nagnjeno drevo ogrožalo stanovanjski objekt. Gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Krško so s pomočjo avto lestve odstranili vrh drevesa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 9.36 se je v podjetju na Cesti Leona Dobrotinška v Šentjurju pri delu s steklom poškodoval delavec. Prvo pomoč so mu nudili prisotni na kraju. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šentjur in Celje so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 je v tovarni Kalcit v Stahovici, občina Kamnik, voznik tovornjaka zaradi slabosti zapeljal v drog, zaradi česar je iz vozila začelo iztekati gorivo. Poleg reševalcev so posredovali tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka in začepili poškodovan rezervoar. Voznika so reševalci NMP oskrbeli in odpeljali na zdravljenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.18 se je na gradbišču v Podgori, občina Ravne na Koroškem, poškodoval delavec. Posredovali so reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 18.33 se je v bližini ulice Pri Brančurniku na Prevaljah pri delu v gozdu poškodovala oseba. Posredovali so poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in gasilci PGD Prevalje, ki so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe iz gozda do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so poškodovanca odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.26 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Brežice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.59 so v Prešernovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oživljanju in prenosu občana, ki je padel v globino ter se hudo poškodoval. Med oživljanjem je oseba podlegla poškodbam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 23.38 je na Jelenovem klancu, Ljubljanska cesta v Kranju, osebno vozilo zapeljalo na pločnik, prebilo odbojno ograjo, se prevrnilo in pristalo na strehi. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so poškodovano osebo pospremili do reševalnega vozila, prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, nudili razsvetljavo mesta nesreče, dvignili vozilo in ga postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine na vozišču. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj in jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kranj. Dežurni delavci Komunalnega podjetja (KP) Kranj so zaščitili poškodovano ograjo. Cesta je bila v času intervencije zaprta.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.07 so v naselju Čušperk, občina Grosuplje, gasilci PGD Grosuplje, posredovali po prometni nesreči, kjer se je vozilo prevrnilo na streho. Gasilci so vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine, vozilo umaknili s cestišča, usmerjali promet in razsvetljevali kraj nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.13 je v krožišču na Goriški cesti v Ajdovščini osebni avto zadel otroka na skiroju. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanega otroka.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 so na Dolenjski cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana zavarovali kraj dogodka, kjer je vlak povozil občana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.39 so se v Šeškovi ulici v Kočevju vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje so s termovizijsko kamero pregledali objekt, odstranili žerjavico iz peči  in obvestili pristojnega dimnikarja. Materialna škoda ni nastala.

Ob 14.35 je prišlo do požara na peči na pelete v stanovanjski hiši v Stari Cerkvi, občina Kočevje. Manjši požar, ki je poškodoval peč, so pogasili gasilci PGD Kočevje in Stara cerkev.

Ob 16.00 so v Parmovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreče smeti  v zapuščenem objektu in ga prezračili.

Ob 21.13 je v Parmovi ulici, občina Ljubljana, gorel zapuščen leseni objekt v izmeri 20x10 metrov, požar je delno zajel tudi del bližnjega ostrešja. Gasilci GB Ljubljana, PGD Sp. Šiška, Dravlje in Stožice so preprečili širitev požara na sosednji objekt, pogasili požar in odprli stene in streho gorečega objekta. V samih zapuščenih prostorih se je nahajala različna krama.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.39 je v Ozeljanu, občina Nova Gorica, zagorela avtobusna postaja. Gasilci Javnega zavoda gasilske reševalne dejavnosti gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica Nova Gorica so manjši požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 20.23 se je v naselju Dolnja Košana, občina Pivka, močno kadilo iz peči v kurilnici. Gasilci PGD Košana so na kraju ugotovili, da gre za okvaro elektromagnetnega ventila na ogrevalnem sistemu, katerega so s tehničnim posegom sprostili in s tem omogočili prisilno kroženje vode, preventivno so odstranili gorivo iz peči ter jo ohlajali.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.30 je na cesti med Kobaridom in Drežnico v občini Kobarid je gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Kobarid.  

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.31 je v zapuščenem kamnolomu v naselju Velika Lašna, občina Kamnik, zagorel kup lesenih gradbenih odpadkov. Do prihoda gasilcev PGD Kamnik in Srednja vas je požar delno pogasil mimoidoči občan, dokončno pa so ga pogasili gasilci.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.37 je na Zikovi ulici v Kamniku gorel zabojnik za mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik.

Ob 23.23 sta na ulici Kneza Koclja v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.00 so v Prvačini, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dornberk pogasili zabojnik za komunalne odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 20.46 so na relaciji Spodnja Pohanca–Kapele v kraju Globoko, občina Brežice, posredovali gasilci PGE Krško, kjer je bila na cestišču razlita nafta na površini približno 20 kvadratnih metrov. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet in počistili cestišče z vpojnimi sredstvi. Obveščene so bile pristojne službe.     

Izpostava Ljubljana

Ob 7.12 so v potoku ob industrijski coni Trzin opazili bele pene. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so namestili lovilna črevesa in v sodelovanju s policijo našli povzročitelja, ki je v potok izpustil nenevarno snov kalcijev karbonat. Posledic za naravno okolje ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.50 so na cesti Kanižarica–Dobliče, občina Črnomelj, gasilci PGD Črnomelj razmastili in oprali oljni madež na razdalji približno dveh kilometrov ter z vpojnim sredstvom posuli območje pod tovornim vozilom. Dežurni delavec cestnega podjetja je postavil varnostno signalizacijo.

Izpostava Postojna

Ob 13.12 je na Reški cesti v Postojni zaradi okvare na napeljavi iztekalo gorivo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odpravili okvaro na vozilu ter razlito gorivo skupaj z delavci Cestnega podjetja Koper posuli z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

Ob 21.46 so prebivalci Župančičeve ulice v Ilirski Bistrici zaznali močen vonj po nafti. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so v bližnjem kanalu našli neznano snov ter postavili pivnike in izmerili PH vrednosti. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 14.56 je v naselju Brlog, občina Krško, občan našel tulec topovske granate, kalibra 75 mm, iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo je odstranil pripadnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.29 je v Slovenj Gradcu zaradi počene vodovodne cevi prišlo do prekinitve oskrbe s pitno vodo. Napako so odpravili dežurni delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je v naselju Bela, občina Kamnik, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Špitalič so izčrpali okoli 2 kubična metra vode.

Izpostava Maribor

Ob 16.27 so v Mencingerjevi ulici v Mariboru gasilci PGD Radvanje porezali in odstranili vrh drevesa, ki ga je veter poškodoval ob zadnjem močnem vetru.

Ob 17.29 so v Ulici lepe Vide v Mariboru gasilci GB Maribor iz kurilnice stanovanjske hiše prečrpali okoli 10 kubikov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.21 so v Gradnikovi ulici v Kanalu gasilci PGD Kanal nudili pomoč reševalcem ZD Nova Gorica pri prenosu obolele osebe v stanovanje.

Napoved za naslednje dni

V petek bo precej jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Dopoldne bo ponekod po nižinah vztrajala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 °C.

V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala, zvečer bodo na severozahodu padle prve dežne kaplje. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 10, ob morju okoli 11, najvišje dnevne od 17 do 21 °C.

V noči na nedeljo se bo povsod pooblačilo, pričelo bo deževati. Ob morju bo sprva tudi kakšna nevihta. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem burja. V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se bo lahko spustila do alpskih dolin. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. V noči na ponedeljek bodo padavine ponekod že ponehale, v ponedeljek čez dan pa povsod. Burja bo slabela.