Skoči do osrednje vsebine

Vlada na delovnem obisku v Koroški regiji

Vlada je z današnjim dnem pričela z obiski slovenskih regij, zato da se iz prve roke seznani s težavami in izzivi, s katerimi se regije srečujejo in obenem pripravi tudi ustrezne ukrepe in rešitve. Vlada je kot prvo obiskala Koroško regijo.
Predsednik vlade na začetku vladnega posveta na Koroškem

Predsednik vlade na začetku vladnega posveta na Koroškem | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 30

Člani vlade so se najprej sestali na delovnem posvetu v Šentjanžu pri Dravogradu, kjer so se seznanili z gospodarsko in splošno situacijo v regiji, pa tudi z epidemiološko sliko v zvezi s koronavirusom.

Ključni izzivi koroške regije so povezani z ustvarjanjem privlačnih delovnih mest za mlade, prav tako je izziv za regijo razvoj visoko-kakovostnih produktov in novih turističnih nastanitev, saj ima Koroška visok potencial, velika pozornost v smislu gospodarstva pa bo tudi v prihodnje namenjena podjetniškim pobudam in motiviranju strateških vlagateljev.

Ministri in ministrice so spregovorili tudi o situaciji na področju institucionalnega varstva, štipendijske regijske sheme, situacije na področju varstva okolja in infrastrukture, kmetijstva, kulture, notranjih zadev in pravosodja ter upravnih storitev, prav tako pa so pozornost namenili finančnemu stanju občin. V okviru zaostrene situacije glede COVID-19 pa so spregovorili tudi o delovanju civilne zaščite v omenjeni regiji.

V nadaljevanju programa sledijo ločeni programi predsednika vlade ter ministric in ministrov.

Predsednik vlade v družinskem podjetju Gašper trženje

Predsednik vlade je po delovnem posvetu najprej obiskal družinsko podjetje Gašper trženje, d.o.o. Poslovno področje družinskega podjetja Gašper zajema predelavo lesa, izdelovanje polproizvodov iz lesa in proizvodnjo stavbnega pohištva. To so visokokvalitetna okna in vhodna vrata iz različnih materialov. Podjetje Gašper ustvarja 50 % svojega prometa v tujini, večinoma na nemško govorečem področju in na trgih nekdanje Jugoslavije. Pred dvema letoma so vložili veliko truda in lastnih sredstev v posodobitev najmodernejše tehnologije za predelavo lesa. Družinsko podjetje Gašper ima pridobljene vse potrebne certifikate, je član Lesarskega grozda, ter mednarodnega Wood Industry Cluster-a in iniciative proHolz. Lastnika družbe sta Jurij in Uroš Gašper.

Na sestanku z vodstvom podjetja so se sogovorniki strinjali, da je gospodarska rast edini realni cilj za blaginjo. Predstavniki podjetja so izpostavili tudi pomen digitalizacije in vitke proizvodnje. V povezavi z različnimi razpisi s strani države in pridobivanjem sredstev za podjetja, pa je predsednik vlade izpostavil, da vlada intenzivno dela na področju debirokratizacije, kar bo pripomoglo k večji učinkovitosti na tem področju.

Vodstvo podjetja je izrazilo pohvalo na visoko odzivnost vlade v času prvega vala koronavirusa in za pomoč gospodarstvu v tem obdobju.

Srečanje predsednika vlade s predstavniki podjetja TROIA d. o. o. in s predstavniki Fakultete za tehnologijo polimerov

V nadaljevanju obiska se je predsednik vlade Janez Janša srečal s predstavniki podjetja TROIA d.o.o. in predstavniki Fakultete za tehnologijo polimerov in si ob tem ogledal tudi laboratorij. Podjetje TROIA, d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2010, v 10 letih poslovanja je postalo eno največjih koroških IT podjetjih in eno najhitreje rastočih v Sloveniji. Vizija ob ustanovitvi je bila postati vodilni ponudnik rešitev za vzdrževanje in upravljanje sredstev v Slovenskem in mednarodnem okolju z močnim razvojnim centrom na Koroškem. V zadnjih letih so s kadrovskimi štipendijami podprli preko 10 dijakov in študentov, finančno podpirajo tudi lokalne dogodke in športnike. Kot je poudarilo vodstvo podjetja, gre za podjetje, ki je prisotno v več kot deset državah po Evropi in ki so za svoje delo ter inovativne rešitve prejeli že pet mednarodnih nagrad. Na pogovorih s podjetjem, na katerem je sodelovala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, so spregovorili tudi o inovacijah in razvoju ter digitalizaciji. Sogovorniki so se strinjali, da je digitalizacija veliko okno priložnosti, predsednik vlade pa je ob tem poudaril, da bo v prihodnosti s področja digitalizacije na voljo veliko evropskih sredstev in razpisov.

Fakulteta za tehnologijo polimerov pa se je v obdobju od ustanovitve razvila v kakovostno in ugledno visokošolsko in raziskovalno institucijo, preoblikovali so se iz visoke strokovne šole v fakulteto, pridobili vrhunsko raziskovalno infrastrukturo ter razvili nove storitve za podjetja na področju raziskovalne dejavnosti in usposabljanja. Fakulteta za tehnologijo polimerov edina v Sloveniji ponuja vsebinsko zaključen študij na področju polimernih tehnologij in materialov. Trenutno na fakulteti študira 128 študentov. Njihova razvojna in raziskovalna dejavnost temelji na najsodobnejši raziskovalni opremi in strokovnjakih, ki jih odlikujejo vrhunsko znanje o materialih in tehnologijah ter mnoge izkušnje iz gospodarstva. Usmerjajo se na področje razvoja in predelave biopolimerov, (bio)kompozitov, funkcionalnih polimerov ter materialov za 3D tisk, izboljšanje lastnosti reciklatov ter karakterizacijo, testiranje materialov in analizo napak. Raziskovalno delo poteka v treh laboratorijih, opremljenih z najsodobnejšo laboratorijsko opremo.

Predsednik vlade Janez Janša in ministrica za izobraževanje Simona Kustec sta si v okviru obiska ogledala tudi laboratorij in se seznanila z različnimi tehnološkimi procesi na področju tehnologije polimerov. Sogovorniki so spregovorili tudi o povezovanju med gospodarstvom in omenjeno fakulteto, ki je izjemno dobro.

V nadaljevanju obiska se je predsednik vlade na kratko ustavil ob gradu Javornik. V neposredni bližini gradu Javornik je namreč načrtovan projekt Koroški center skupnostnih storitev KO–RA Ravne na Koroškem. Projekt je načrtovan kot sodoben večnamenski objekt za izvajanje dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše. Kapacitete so predvidene za 14 oseb za dnevno varstvo in 18 oseb za začasne namestitve. Sredstva so namenjena izgradnji pritličnega paviljona na severni strani dvorca Javornik, ter prenovi Dvorca Javornik, vse za potrebe izvajanje dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev. V centru bodo ob izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, delovali tudi programi, ki omogočajo druženje starejših občanov.

Obisk predsednika vlade v podjetju TRO

Predsednik vlade Janez Janša je nato obiskal še podjetje TRO, rezalna orodja in industrijski noži. Družba je letošnja nagrajenka GZS (za leto 2019) za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Sebastijan Suhovršnik, ki vodi družbo od leta 2013, uvaja participativni način vodenja. TRO sicer sodi med največje evropske proizvajalce industrijskih nožev in rezkarjev za miniaturni spoj. Svetovno prepoznavno je podjetje predvsem pri proizvajalcih strojev za recikliranje in predelavo različnih surovin. Izvažajo v 55 držav, skoraj polovica proizvodov je namenjena kupcem v Avstriji, Nemčiji in ZDA.


Delovni obisk vlade na Koroškem, se je zaključil z delovnim posvetom celotne ministrske ekipe z župani in nosilci razvoja v koroški regiji.