Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Pri zajezitvi širjenja koronavirusa moramo sodelovati vsi

Vlada Republike Slovenije je prvi obisk v koroški regiji zaključila z delovnim posvetom z župani in nosilci razvoja v regiji.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da ima regija veliko potencialov, tudi v smislu razvoja turističnih nastanitev in visokokakovostnih turističnih storitev, ki ga je treba še dodatno spodbujati. Ob tem je izpostavil tudi pomen infrastrukture ter izrazil zadovoljstvo nad nekaterimi projekti, ki so jih ob današnjem obisku regije zaključili. "Želimo vzpostaviti pogoje, kjer se bo investitorjem splačalo vlagati v območja na Koroškem," je dejal gospodarski minister in poudaril, da bo vlada delala na tem, da bo Koroška v prihodnje delala velike korake naprej na področju gospodarstva, turizma in infrastrukture.

"Zelo pomemben je dogovor za razvoj Koroške regije, ki smo ga podpisali leta 2017. V tem dogovoru je 23 projektov, dva sta še v pregledu, skupna vrednost projektov pa znaša 26,7 milijona evrov," je povedal gospodarski minister. Bil je tudi mnenja, da so ključni izzivi koroške regije v tem, da se okrepi vlaganja v raziskave in razvoj in da se ustvarja privlačna delovna mesta za mlade.
Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil situacijo v zvezi s koronavirusom. Prav danes je namreč Črna na Koroškem bila razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. Kot je v povedal minister, je bila razglasitev Črne za ogroženo območje nujen ukrep zaradi tamkajšnjega slabšanja razmer. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil in ob tem izpostavil, da razglasitev ne pomeni nobene omejitve gibanja. Na delovnem posvetu je poudaril, da smo epidemijo sposobni premagati z doslednim upoštevanjem ukrepov – zaščitne maske, varnostne razdalje, razkuževanja rok.

"Število okužb se je v zadnjih 14 dneh na Koroškem izrazito povečalo in zato so potrebni dodatni ukrepi," je izrazil minister. Poudaril je tudi problem pomanjkanja družinskih zdravnikov in izpostavil potrebo po sodelovanju med različnimi župani in stroko, saj zdravnikov za to področje v celotni Sloveniji ni dovolj. Je pa ob tem povedal, da tudi ministrstvo išče ustrezne rešitve.

Tudi predsednik vlade Janez Janša je posebej spregovoril o situaciji s koronavirusom. Poudaril je, da ima Koroška relativno več okuženih kot Španija, kar je posledica specifične situacije, razmere pa se bo lažje obvladalo tudi z razglasitvijo ogroženega območja. Ob te je poudaril, da moramo sodelovati vsi, če si ne želimo, da bi se spet sprejemalo strožje ukrepe. Predsednik vlade je izrazil tudi prepričanje, da evropska in svetovna znanost zmore najti cepivo zoper to bolezen, vendar pa je ob tem poudaril, da bo s COVIDom treba še nekaj časa živeti. "Cepiva, ki bi bilo na voljo za vse, in bi bilo učinkovito, skoraj zagotovo letos še ne bo. Pred nami pa je hladna sezona, pričakovati je tudi druga respiratorna obolenja, naš imunski sistem bo šibkejši in zato bo splošno tveganje še večje," je dejal predsednik vlade. "Torej dejansko je v interesu vseh, da ne pride do zapor, da ne pride do drastične preobremenitve zdravstvenega sistema, da življenje še naprej kolikor toliko poteka normalno, da ne bo gospodarskih in drugih posledic, kot smo jih bili deležni spomladi," je dejal predsednik vlade in opozoril, da so pred nami kritični tedni in meseci in da je pomembno, kako bomo ta kritični čas prebrodili. "Vlada tudi dela na tem, da ne bi gospodarsko in ekonomsko padli in vlada bo tudi naredila vse, da ne bomo padli tako kot smo ob zadnji finančni in gospodarski krizi, ko je okrevanje nato trajalo še nekaj let in smo pravzaprav šele nedavno izplavali iz tega," je dejal predsednik vlade.

V nadaljevanju je poudaril tudi, da je prioriteta te vlade zagotovitev enakomernega razvoja celotne Slovenije. "Koroška je zelo podjetna, naredili bomo vse, da bo razvoj Slovenije prioriteta, in da pri tem ne bo šlo samo za razvoj Ljubljane, ampak celotne Slovenije. Decentralizacija in debirokratizacija pa sta tudi ključni zavezi koalicijske pogodbe," je izpostavil predsednik vlade in poudaril, da si pri tem razvoju lahko pomagamo tudi z evropskimi sredstvi. "Slovenija ima v naslednjem obdobju iz različnih evropskih virov bistveno več evropskih sredstev na voljo kakor kadarkoli doslej," je povedal premier in dodal, da imamo skupaj s sredstvi sklada za okrevanje do leta 2027 na voljo več kot 12 milijard evrov. Po besedah predsednika vlade sredstva lahko počrpamo, če bodo župani pripravili programe in če bo na strani državne uprave administracija dobro delovala. "Mi bomo svoj del naloge naredili, potrebujemo pa tudi vaše sodelovanje," je županom dejal premier Janša.

"Po obisku občin na Koroškem lahko rečem, da je regija odkar smo bili nazadnje tu, zelo napredovala, so pa še številni potenciali za razvoj. Delati moramo tudi na tem, da se obrne negativni demografski trend, k čemur pa bo pripomoglo tudi izboljšanje gospodarskega okolja," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Predsednik vlade je še izpostavil, da sta ključna projekta za Koroško prometna in komunikacijska infrastruktura. Ob tem je dodal, da je velika prednost Koroške les.

Premier Janez Janša je v svojem nastopu izpostavil tudi, da je treba izboljšati kondicijo socialnih in zdravstvenih zavodov. V pogovoru z župani in ostalimi deležniki je bilo izpostavljenih mnogo vprašanj v zvezi z infrastrukturo na Koroškem, v zvezi z internetno povezavo in digitalizacijo, v zvezi z vodovarstvenimi in drugimi okoljskimi projekti, kar nekaj vprašanj je bilo povezanih tudi s črpanjem evropskih sredstev, pokrajinsko zakonodajo, selitvijo proizvodnje Leka iz Prevalj, dolgotrajnimi postopki glede pridobivanja gradbenih dovoljenj, izseljevanj mladih iz podeželja, razvojem lesne industrije, kolesarskimi stezami, gradnjo tretje razvojne osi, vlaganjem v cestno infrastrukturo, povezovanjem Slovenije in Avstrije, železniško infrastrukturo in podobno. V dobrih treh urah srečanja so ministri odgovarjali na vsa številna vprašanja in na račun svojega dela ter spopada vlade s prvim valom koronavirusa slišali tudi mnogo pohval.