Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na regijskem obisku vlade na Koroškem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes v imenu ministra dr. Anžeta Logarja udeležil regijskega obiska Vlade Republike Slovenije na Koroškem.

Državni sekretar Kajzer je obiskal Regionalno razvojno agencijo za Koroško in Mrežni podjetniški inkubator Koroška, ki imata ključno vlogo pri spodbujanju podjetništva in ohranjanju perspektive mladih, in kjer se kalijo uspešna koroška zagonska (start-up) podjetja. Slednja prinašajo visoko dodano vrednost v lokalno okolje in pomenijo udejanjanje domačega znanja v inovativne produkte z visoko dodano vrednostjo.

Na Fakulteti za tehnologijo polimerov se je seznanil z najnovejšimi trendi in slovenskim znanjem. Fakulteta je tesno povezana z gospodarstvom in mednarodno uveljavljena akademska ustanova, ki gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj in povezovanje. Državni sekretar Kajzer je izrazil podporo pri mednarodni promociji slovenskega znanja v tujini.

Skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom je državni sekretar Kajzer obiskal izvozno podjetje Cablex v Mežici. Koroška industrija, ki je visoko izvozno naravnava, je v času epidemije v veliki meri tudi zahvaljujoč učinkovitim ukrepom na državni ravni delovala in ohranjala proizvodnjo skorajda celotno krizno obdobje. Koroška regija kot obmejna regija dobro sodeluje in se povezuje s sosednjo Avstrijo. S svojo izvozno naravnanostjo spada v skupino tistih regij, ki pozitivno prispevajo k presežku v trgovinski bilanci.

Državni sekretar Kajzer je obiskal tudi Prvo osnovno šolo Slovenj Gradec, ki je UNESCO pridružena šola in sedež središča UNESCO pridruženih šol za Koroško regijo. Učencem višjih letnikov je predstavil delovanje Organizacije Združenih narodov (OZN) in jih povabil k aktivnemu sodelovanju pri organizaciji. Obisku se je pridružil tudi župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Kluger. V luči pomembnih obletnic je mestna občina Slovenj Gradec, letos še posebej povezana z obeleževanjem Dneva OZN, saj občinski praznik praznuje na dan (19. septembra), ko je pred 31 leti od OZN prejela naziv mesto - glasnik miru. Dan je v veliki meri začrtal nadaljnjo usmeritev mesta.