Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. oktobra 2020.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 0.09 je na Kovinarski cesti v Kamniku, v podjetju Livarna Titan, delovni stroj delavcu poškodoval roko. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe. 

Ob 10.58 je v naselju Hlevni Vrh, občina Logatec, pri delu delavcu stroj stisnil roko. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Logatec.

Ob 10.02 si je v naselju Velika Slevica, občina Velike Lašče, pri delu varilec opekel roke. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanca so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Izolo. Iz UKC Ljubljana je v Splošno bolnišnico (SB) Izola prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 16.02 se je v naselju Črešnjevec v občini Slovenska Bistrica pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.20 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor v Črnomelj. V UKC Ljubljana je prepeljal osebo, ki je doživela srčni infarkt.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.30 sta v naselju Pondor, občina Tabor, trčili osebni vozili. Gasilci poklicne gasilske enote (PGE) Celje ter prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Ojstriška vas Tabor in Kapla Pondor so protinaletno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč reševalcem NMP Žalec in Celje, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 14.12 sta na Valvasorjevi ulici v Mariboru trčili vozili. Gasilci javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja na obeh vozilih in posuli iztekle tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.25 sta v naselju Cesta, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in kolesar s kolesom. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli.

Izpostava Postojna

Ob 15.42 so na Lokavski cesti v Divači v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, izvedli pregled ter nudili pomoč reševalcem NMP in ostalim službam.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.55 je v Brezjah pri Ločah, občina Slovenske Konjice, zaradi pregretja dimniške tuljave zagorela slama v gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Draža vas, Slovenske Konjice in Loče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali prostore objekta in očistili dimniško tuljavo. Poškodovana je elektro napeljava in strop v hlevu.

Izpostava Kranj

Ob 21.11 so se v naselju Koritno, občina Bled, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribno so saje izžgali pod nadzorom in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.00 je v bližini Ceste na Brdo v Ljubljani zgorela lesena vrtna lopa velikosti 5x2 metra. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič. Vzrok požara ni znan.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.05 je v naselju Bistra v občini Črna na Koroškem zagorela strojna lopa. Požar, ki je objekt v velikosti okoli 50 kvadratnih metrov uničil, so pogasili gasilci PGD Črna na Koroškem, Mežica in Koroškega gasilskega zavoda.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.17 je na Cesti prvih borcev v Brestanici, občina Krško, gorel odpadni material ob stanovanjski hiši. Požar je pogasili občan pred prihodom gasilcev PGE Krško, ki so nato preventivno pregledali požarišče in okolico.

Izpostava Maribor

Ob 2.30 so v Mariboru na terasi lokala, gasilci JZ GB Maribor pogasili vrtni senčnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.48 so na Maistrovi ulici v Celju pri izvajanju gradbenih del delavci z delovnim strojem poškodovali plinsko cev. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj ter izmerili prisotnost plinov v bližnjem objektu in okolici. Poškodovano cev so sanirali vzdrževalci Energetika plini.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.34 je bilo na Ipavčevi ulici v Celju zaznati močan vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so pregledali okolico in ugotovili, da se je v bližnji delavnici prevrnila posoda z barvili in razredčili. Razlito tekočino so sanirali gasilci.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.33 sta v bližini ulice V Loki v naselju Dragomer, občina Log-Dragomer, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila in na varnem kraju uničila najdeno jugoslovansko topovsko granato kalibra 105 milimetrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.05 sta v bližini Volč, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 6,78 kilogramov. Najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne in italijanskega izvora.

Ob 11.05 sta v bližini naselja Čiginj, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo italijanske izdelave in mase 0,52 kilograma.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.15 sta v kraju Jelovec, občina Sevnica, podrti drevesi poškodovali streho stanovanjskega objekta in električne vodnike na njej ter osebno vozilo, ki se je nahajalo ob objektu. Gasilci PGD Boštanj so odstranili podrti drevesi in prekrili s folijo poškodovano streho. Delavci elektro podjetja so odklopili električno energijo in sanirali napeljavo.

Izpostava Celje

Ob 13.08 so v Črnovi, občina Velenje, gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.     

Ob 17.20 so v Zaborku, občina Zreče, gasilci PGD Stranice razžagali in odstranili podrto drevo z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.10 so v naselju Širmanski hrib, občina Litija, gasilci PGD Litija odstranili manjše deblo s strehe počitniškega objekta.

Napoved za naslednje dni

V sredo zjutraj in dopoldne bo oblačno in deževno. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1700 m. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldne bodo padavine od zahoda povsod ponehale, postopno se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 °C. Ponoči se bo povsod zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju okoli 12 °C.

V četrtek bo sončno, del dopoldneva bo ponekod po nižinah še megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem do 21 °C.

V petek in v soboto bo povečini sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla.